Zo drukken wij de perfecte almanak

Lees alles over de verschillende mogelijkheden en afwerkingen!

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: maandag 06-05-2024

De almanak; een boek vol met alle ins en outs over actieve leden, activiteiten, leuke herinneringen en memorabele momenten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw almanak eruit springt? Geen zorgen, wij zijn hier om je te begeleiden door het proces van het laten drukken van een almanak.

Gratis InDesign cursus

Bij het opmaken en drukken van een almanak komt meer kijken dan je misschien denkt. Zaken als de veiligheidsmarge en de afloop zijn hier namelijk nóg belangrijker. Het gebruik van grafische programma's zoals Adobe Illustrator of Adobe InDesign is daarom essentieel voor een goed resultaat. Daarom bieden we een gratis Almanak cursus aan bij een bestelling van 100 almanakken.

De omslag van je almanak is de eyecatcher. Het bepaalt grotendeels de uitstraling van het boek. De mogelijkheden voor de omslag zijn eindeloos.

De omslag

In 99% van de gevallen wordt er gekozen voor een hardcoverboek, oftewel een boek met een harde kaft. Deze cover biedt, naast stevigheid, een luxueuze en chique uitstraling. Een hardcover maakt van jouw almanak een écht boek.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten covers. De meest standaard kaft is een full color of zwarte bedrukking op wit karton. Maar wil je een bijzondere kaft, dan kun je ook kiezen voor ander materiaal. Kies bevoorbeeld gekleurd leer. Bij een leren cover kun je kiezen uit kunstmatige leersoorten met verschillende structuren en in verschillende kleuren. Hier zie je een mooi voorbeeld: 

 Leren kaft

Of ga voor gekleurd linnen. Een linnen cover geeft een zeer luxe uitstraling aan je almanak. Het linnen wordt verlijmd op hard boardkarton. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en kleuren linnen. Hier zie je een voorbeeld van een linnen hardcover:

Linnen kaft

Afwerking omslag

Nu je gekozen hebt voor het type omslag, kunnen je ervoor kiezen om doormiddel van een afwerking je cover uniek te maken. De volgende afwerkingen zijn mogelijk op een harcover almanak:
 • Glans of mat laminaat: Mat laminaat is een dunne, matte folie die over je print wordt gelegd. De matte folie zorgt voor een rustige, luxe uitstraling. Glans laminaat is daarintegen een dunne, hoogglans folie. Deze folie geeft je drukwerk een fraaie hoogglans en brengt de kleurintensiteit omhoog. Beide bieden je print extra bescherming en stevigheid.
 • Preeg: Een preeg is een verdiepte blinddruk in de cover van je boek. Het creëert een reliëf dat voelbaar is. Bij een leren of linnen cover kan een blinddruk preeg een mooie, subtiele afwerking zijn. Zie hier een voorbeeld:

 • Foliedruk: Bij foliedruk voorzien we de cover van je boek met een dun laagje folie. De folie kan bovenop je bedrukte cover of een leren of linnen cover. Deze folie is vaak zilver of goud maar je kunt kiezen uit meerdere kleuren folie.
 • Spot UV: Spot UV is een laklaag die op een specifiek gedeelte van je cover wordt geplaatst. Hierdoor krijgt dit gedeelte een extra laagje glans waardoor het meer in het oog springt. Deze luxe afwerking geeft je drukwerk een exclusievere uitwerking. Een voorbeeld van goudfolie zie je hier:

 • Stansgat: Hierbij stansen we een vorm uit de cover waardoor de bedrukking van het schutblad zichtbaar wordt. Hierbij raden we eenvoudige vormen aan. Ingewikkelde vormen worden namelijk niet netjes afgewerkt.

Papiersoort van de almanak

Het papiersoort dat wordt gebruikt voor het binnenwerk bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je almanak. Opties variëren van standaardpapier tot hoogwaardige papiersoorten zoals glanzend of mat papier, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Dit zijn de meest voorkomende papiersoorten:

 • Machine coated: Het meest standaard papier, zoals je het gewend bent bij veel boeken, is machine coated papier (MC). Kies bij dit papiersoort uit glanzend MC of mat MC. Zoals de namen al doen vermoeden, zegt dit iets over de looks van het papiersoort: glanzend of mat.
 • Biotop: Biotop papier is een natuurlijk gebleekt papiersoort waardoor het geen strak witte uitstraling heeft. Het papier heeft een lichte crème kleur en zorgt voor een rustige, duurzame uitstraling.
 • Offset wit: Dit ongestreken papier is voelbaar ruwer en is niet gecoat. Het papier voelt dikker aan, dit komt door het gebruik van een ander type vezel. Offset wit geeft je boek daardoor meer body. Door de open structuur zakt de inkt beter in het papier weg. Hierdoor lijken foto’s iets minder scherp en fletser.

De dikte van je papier zegt veel over de stevigheid en uitstraling van je almanak. Papierdiktes verschillen van 90 grams tot wel 170 of 250 grams.

Daarnaast bieden we ook afwijkende papiersoorten aan. Het bijvoorbeeld mogelijk om tussen je standaard papiersoort door, andere papiersoorten te verwerken. Zo bedrukken we soms pagina's met alleen maar afbeeldingen op fotopapier. Ook kun je kiezen voor bijzondere papiersoorten, zoals vergé papier.

Afwerkingen van je binnenwerk

Maak je almanak nog mooier door veredeling in je binnenwerk! Er zijn ontzettend veel afwerkingstechnieken die je kunt gebruiken, dit zijn de meest voorkomende:

 • Folie op snee: Wil je van je almanak echt een uniek boek maken? Overweeg dan 'folie op snee'. Hierbij kleuren we de zijkant van de pagina's wat zorgt voor een luxe en opvallende uitstraling. Wanneer het boek dicht is, is de gehele zijkant dus 1 door jou gekozen kleur. Hoe dikker het papiersoort, hoe beter dit tot zijn recht komt. Op de afbeelding hier onder zie je goudfolie op snee.

 • Felle fluor kleuren: Voor een opvallend effect kunnen felle fluor kleuren worden gebruikt om belangrijke elementen te accentueren en de almanak levendiger te maken.
 • Geurinkten: Misschien ken je het nog van vroeger: geurinkten. Deze afwerking voegt een sensorisch element toe aan de almanak. Wrijf over de inkt en je ruikt een sterke geur.
 • Metallic inkten: Wil je naast de normale full color kleuren ook zilver, goud of bronze kleuren toevoegen? Dat kan! Metallic inkten geven je almanak een chique uitstraling en schijnt en glinstert in het licht.
 • Scratch-off inkt: Met deze speciale inkt verberg je elementen in je almanak zoals een code, boodschap of een andere onthulling. Laat je leden lekker krassen en voeg een speels element toe aan je alamank.

Maak het af met een leeslint

Een goede almanak bevat ook een leeslint. Deze bieden we aan in 10 verschillende kleuren. Op zoek naar een bijzondere kleur, ook dat is mogelijk

Voor welk type rug ga je?

De zijkant van het boek noemen we ook wel 'de rug'. Deze is mede bepalend voor de look and feel van je almanak. Bij een hardcover (wat 99% van de almanakken zijn) kies je uit een rechte of ronde rug.

Nu weet je alles wat je moet weten over de verschillende mogelijkheden bij het bedrukken van een almanak. Overtuigd en weet je precies wat je wilt. Vraag hier een offerte aan en laat je almanak bedrukken. Wil je toch nog iets meer informatie, dat kan! Plan hier een afspraak en een van onze drukwerk specialisten beantwoord al je vragen.