Ontwerphulp nodig?

Uiteraard helpen wij je graag met al je vraagstukken!

Als aangesteld bestuur of commissie moet je ook zorg dragen voor de opmaak van alle
promotieuitingen. Dat de opmaak goed in elkaar zit draagt uiteraard bij aan een beter eindresultaat.

Het is echter nog best wel pittig om alle opmaakregels aan te houden dus daarvoor hebben wij een makkelijk te gebruiken handleiding gemaakt:


Opmaken van bestanden

1. Welk programma te gebruiken
Wij adviseren je een grafisch programma te gebruiken zoals Photoshop, Illustrator of inDesign. Met deze programma’s kun je jouw producten het makkelijkst opmaken. Het gebruik van Word of Publisher raden wij af aangezien dit vaak leidt tot slechte resultaten.

2. Formaat en snijmarge
Wanneer je een product ontwerpt, dien je rekening te houden met afloop of snijmarge. Dit is nodig omdat er bij het snijden van het product delen kunnen wegvallen of witte randen kunnen ontstaan. Houdt daarom altijd een minimale snijmarge van 2mm aan.

Waar moet je aan denken bij het toepassen van de snijmarge:
  Laat de achtergrond doorlopen in de snijmarge
  Zet teksten niet te dicht bij de rand
  Voeg snijtekens toe aan de bestanden

3. Afbeeldingen en DPI
Let op dat afbeeldingen genoeg resolutie hebben (scherp genoeg zijn). De scherpte wordt gemeten met DPI (Dots Per Inch), standaard webafbeeldingen zijn vaak 72 DPI. Voor het drukken van posters, flyers, stickers en andere producten is een resolutie van 300 DPI nodig. Is een afbeelding niet scherp op het beeldscherm, dan kun je er vanuit gaan dat deze ook niet scherp zal worden gedrukt.

|4. Gebruik van kleuren
Wanneer je jouw producten laat drukken in Full color is de opbouw altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Omdat kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur dient voor een goede kleur de totale procentuele waarde niet boven de 280% te komen. Let ook op dat je bij het opmaken begint in CMYKkleuren en niet in RGB.

5. Opslaan van bestanden
Klaar met de opmaak van jouw product en wil je deze drukklaar maken? Sla je bestand altijd op als PDF (PDF/X-3:2002). Wij accepteren ook EPS, JPG of TIFF bestanden, echter kan hierdoor de kwaliteit van het drukwerk minder uitvallen dan bij het gebruik van PDF bestanden.

Ervaring met drukwerk maar toch een stok achter de deur hebben zodat je niks vergeet? Gebruik onze drukwerk checklist.


Hulp van Drukbedrijf.nl 

Mocht je er toch niet uitkomen dan kunnen wij met onze studio natuurlijk ook helpen met de opmaak. Aangezien ons designervaring zo breed is kunnen wij je zelfs helpen met het neerzetten van logo's, templates voor jullie almanak of met de opmaak van complete pand of evenementen terreinen.

Aarzel dus niet om eens met ons rond de tafel te zitten of telefonisch jullie wensen te bespreken. Dit leidt vaak tot creatieve ideeen die een evenement naar een nog hoger niveau kan tillen.

Afspraak maken met onze studio? Bel ons op 020 348 48 72 en vraag naar Rutger (rutger@drukbedrijf.nl)