Glazen bedrukken, hoe doen we dat?

Kom alles te weten over het drukproces van glazen.

Jordy
Geplaatst door: Jordy
Datum: maandag 04-12-2023

Een tijdje terug hebben we bedrukte glazen toegevoegd aan ons assortiment. Bierglazen, karaffen, wijnglazen en zelfs shotglazen. Genoeg opties om jouw restaurant, café of kantoor te voorzien van prachtige bedrukte glazen. Of misschien wel als relatiegeschenk, geef je klanten of werknemers een glas met jouw logo cadeau. Maar hoe bedrukken wij die glazen? Dat leggen we je in deze blog piekfijn uit.

Zeefdruk techniek

We bedrukken de glazen door middel van een zeefdruk. Deze bedrukking ken je misschien wel van textielbedrukking. Vergelijkbaar, maar in de praktijk deels anders toegepast. Bij zeefdrukken maken we gebruik van een zogenaamd zeefraam of zeefdrukraam. Dit raam bestaat uit een flinterdun gaas. Op dit gaas zit een emulsie die hard wordt bij blootstelling aan fel licht. 

Allereerst maken we voor ieder ontwerp en kleur een aparte zeefdrukfilm en zeefraam. De film plaatsen we op het gaas. Deze zeefdrukfilm wordt gebruikt om het licht tegen te houden daar waar het op het gaas is aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de emulsie op de plek waar de film zit niet hard wordt. Dit deel spoelen we vervolgens weg. Zo ontstaan er plekken op het zeefdrukraam waar de inkt door de zeef gedrukt kan worden.

Kleur aanbrengen

Nu het raam gereed is gemaakt en het een tijdje heeft kunnen drogen, is het tijd om de PMS-kleur(en) te maken. Deze verf maken we door zogenaamde PMS-poeders te mengen. Dit is een heel nauwkeurig proces omdat de kleur bij een onjuiste samenstelling al snel kan afwijken. Op deze foto zie je allerlei verschillende PMS kleuren.

Nu de kleur gemaakt is, kunnen we de drukvellen gaan maken. Het zeefraam wordt nauwkeurig op een leeg, wit drukvel geplaatst. De zojuist gemaakte verf wordt door middel van een rakel verdeeld over het zeefraam. Daar waar de drukfilm heeft gezeten en dus geen emulsie meer zit komt de kleur op het drukvel. Dit vel gaat vervolgens naar het droogrek waar het een aantal uur moet drogen.

Nadat de vellen droog zijn, brengen we nog een extra coating over het drukvel. De coating die wordt toegebracht heeft als functie het 'opzuigen' van de inkt vanaf het papier zodat het los laat zoals bij een sticker. Zo kan het eenvoudig verwerkt worden. Het aanbrengen van deze coating gebeurt op dezelfde manier als het aanbrengen van de kleuren op het drukvel. Nu de coating is aangebracht, moet deze nog 24 uur lang drogen voordat het gesneden kan worden.

Aanbrengen op het glas

Voordat de bedrukking eindelijk op het glas bevestigd kan worden, moeten de stickervellen eerst nog worden gesneden. Het snijapparaat scant het stickervel in en snijd elke bedrukking in een losse sticker. Nu dit gebeurd is, is het tijd om de bedrukking aan te brengen op het glas.

Het drukvel maken we eerst nat, zodat deze goed op het glas bijft zitten. Zodra het stickervel nat wordt gemaakt laat dat deel van de coating met de “opgezogen” inkt los van het drukvel als een 'sticker'. Vervolgens plakken we handmatig en met veel precisie de natte 'sticker' op het glas. Zodra deze op de goede plek zit en alle lucht er onderuit is, is het glas klaar om de oven in te gaan.

Het ovenproces duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. De glazen gaan de oven in die opgewarmd wordt tot 600 graden. Dit kan een half uur duren. Een uur lang blijven de glazen vervolgens in de hete oven staan. De bedrukking wordt in de tussentijd op het glas gebrand terwijl het overgebleven vel door de hitte verbrandt. Na het uur moet de oven weer afkoelen terwijl de glazen in de oven blijven staan. Halen we ze er meteen uit, dan knappen de glazen door het te grote temperatuurverschil.

Nu de glazen zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor gebruik. Nadat we ze zorgvuldig verpakken versturen we de dozen jouw kant op. 

Dorst gekregen na het lezen van deze blog? Laat je eigen glazen bedrukken met jouw logo.