Help! Hoe moet ik mijn drukwerk aanleveren

Met deze checklist weet je zeker dat jij je drukwerk goed aanlevert.

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: woensdag 17-05-2017

Met onze checklist voor het aanleveren van drukwerk kom je nooit meer in de problemen bij het plaatsen van een bestelling. Als je onderstaande specificaties goed toepast, kan er niks meer mis gaan met jouw drukwerk. 


Wat is snijmarge?

Bestanden die je laat drukken worden op een groot drukvel gedrukt. Jouw bestand staat meerdere keren op 1 groot vel. Deze moeten dus nog uit het vel worden gesneden. Omdat de snijmachine een maximale afwijking van 2 mm kan hebben, zou het kunnen zijn dat het drukvel 1 of 2 mm te veel naar 1 kant ligt. Als je geen snijmarge zou opnemen in je ontwerp, krijg je een in dit geval een witte rand langs je drukwerk. Door altijd 2 of 3 mm snijmarge toe te voegen aan je ontwerp, zie je nooit witte randjes in je eindresultaat. 
Aanleverspecificaties

Wat is het aanleverformaat?

Je kiest altijd een bepaald formaat voor je drukwerk. Zorg er dan ook voor dat je bestand op dat formaat wordt aangeleverd (inclusief snijmarge). Soms worden bestanden opgemaakt in bijvoorbeeld A4 terwijl de bestelling op A5 is geplaatst. In dit geval klopt de verhouding nog waardoor dit soms makkelijk hersteld kan worden. Echter komt het ook wel eens voor dat bestanden niet in de juiste verhouding worden aangeleverd. In dat geval moet het bestand opnieuw worden opgemaakt.

Wat voor bestand moet ik aanleveren?

Als je een bestand voor je drukwerk wilt aanleveren, zorg er dan voor dat dit een PDF bestand is. Vanuit de verschillende opmaakprogramma's kun je het bestand altijd opslaan als een PDF bestand. Soms worden nog wel eens werkbestanden aangeleverd. Hierbij loop je het risico dat er elementen kunnen verspringen bij het openen van de bestanden. 

Wat zijn vector bestanden?

Dit is een bestand dat niet is opgebouwd uit pixels. Hierdoor heeft het altijd een goede resolutie en kun je het oneindig vergroten of verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Vector bestanden kun je dus niet opmaken in Photoshop omdat dit programma altijd met pixels werkt. Gebruik daarom altijd Illustrator of Indesign.

Wat zijn lettercontouren?

Er zijn inmiddels miljoenen soorten lettertypes en elke dag komen er meer bij. Logisch dus dat niet alle lettertypes in bepaalde software aanwezig zijn. Daarom kan het voorkomen dat een lettertype niet herkend wordt door de software. Het lettertype wordt dan omgezet in een willekeurig ander lettertype waardoor je ontwerp drastisch kan veranderen. Om dit te voorkomen kun je de tekst omzetten naar lettercontouren. Je maakt dan een afbeelding van de tekst waardoor de software dit niet meer als een lettertype zal zien maar als een afbeelding. Er kan dan niks meer mee gebeuren.

Lettercontouren

Wat is de veiligheidsafstand?

Dit is de afstand van belangrijke gegevens tot het eindformaat van je ontwerp. Dit heeft te maken met de hierboven genoemde snijmarge. Als je ontwerp uit de drukvellen gesneden wordt, wil je niet dat belangrijke tekst en logo's verdwijnen. Zet ze daarom altijd minimaal 5 millimeter van de zijkant af.

De juiste resolutie van je drukwerk.

Wanneer je afbeeldingen of foto's gebruikt in je ontwerp, dan zijn deze opgebouwd uit pixels. Hoe groter de pixels, hoe lager de resolutie (en andersom). Zorg er dus voor dat je afbeeldingen altijd uit voldoende pixels bestaan. De minimale resolutie voor drukwerk is 300 DPI. Wanneer je afbeeldingen gaat vergroten in je ontwerp, dan trek je de pixels letterlijk uit elkaar. Daarom kan een origineel bestand van 300 DPI misschien niet voldoende zijn als je die nog heel erg moet vergroten.

Voor grootformaat producten zoals spandoeken en vlaggen is een resolutie van 150 DPI ook voldoende.

Wat is een cutcontour?

Een cutcontour wordt gebruikt voor drukwerk dat in een speciale vorm moet worden gesneden. Een andere benaming is een snijcontour. Een cutcontour is een gesloten vector lijn. Deze leg je over je ontwerp heen. De vector lijn wordt door de machine ingelezen zodat deze precies weet hoe het product gesneden moet worden.

Vouwlijnen.

Soms heb je vouwlijnen in je drukwerk. Bijvoorbeeld wanneer je folders heb besteld. Je moet dan rekening houden met de positie van de vouwlijn. Die verschilt per formaat en per type vouwwijze. Kijk daarom altijd goed op onze werktekeningen zodat je precies weet waar de lijnen gepositioneerd zijn. 


Overdruk.

Overdruk is een extra bewerking in Illustrator waarmee je aangeeft op je ontwerp waar een speciale afwerking moet plaatsvinden. Denk hierbij aan Spot UV lak of aan foliedruk. Je legt een extra laag over je ontwerp aan waarin je aangeeft dat dit onderdeel moet worden voorzien van een speciale afwerking. Die extra laag zet je vervolgens in overdruk. Dan wordt het namelijk niet gedrukt door de machine. De machine voor de afwerking weet vervolgens waar de afwerking moet komen.
Soms worden elementen per ongeluk in overdruk gezet. Dit wordt dan dus niet gedrukt door de persen waardoor het niet zichtbaar is in je uiteindelijk product.

Overdruk