Wat is een zeefdruk?

En voor welke producten wordt de zeefdruktechniek gebruikt?

Esmee
Geplaatst door: Esmee
Datum: vrijdag 10-11-2017

Wat is een zeefdruk en wanneer gebruik je deze zeefdruktechniek?

Je komt soms wel eens met vaktermen in aanraking waarvan je niet precies weet wat ze betekenen. Dat kun je ook hebben met het woord ‘zeefdruk’. Wat een zeefdruk precies is en waar deze druktechniek zoal voor gebruikt wordt, vertellen we je nu.

Een zeefdrukraam: wat is dat?

De zeefdruk is een druktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Dit is het zogeheten aluminium zeefdrukraam. Voor elke kleur moet een apart raam gemaakt worden.

Allereerst wordt er een zeefdrukfilm geprint. Dit is een print die op het gaas komt. De plekken die geprint worden komen overeen met de plekken waar een specifieke kleur van de bedrukking moet komen. Vervolgens wordt er een lichtgevoelige laag op het raam aangebracht en wordt deze belicht. Doordat de zeefdrukfilm het licht tegenhoudt op de plekken waar deze is aangebracht, wordt de laag die is aangebracht op deze plekken niet hard. Op de andere plekken wordt deze laag wel hard. De plekken die niet verhard zijn worden weggespoeld, waardoor er een bepaald drukpatroon ontstaat.

Zeefdrukraam

Als het zeefdrukraam geprepareerd is, is het tijd om deze op het zeefdrukcarrousel te plaatsen. Dit is een grote, cirkelvormige machine. Deze machine draait rond en verzorgd in zijn geheel de bedrukking van de producten. De ramen worden op verschillende plekken in de carrousel gezet. Dit hangt af van welke kleur het eerste in de bedrukking voorkomt.

Zeefdrukcarroussel


Het zeefdrukken

Als de ramen geplaatst zijn in de zeefdruk machine, is het tijd om de bedrukking te starten. Op elk raam wordt de gewenste kleur aangebracht. Per kleur heb je dus een ander raam. Als alles goed is ingesteld, wordt het product zoals bijvoorbeeld een T-shirt op de machine gespannen.

Vervolgens neemt de machine het werk over en zorgt ervoor dat de gewenste bedrukking op het T-shirt geprint wordt. De inkt wordt door het gaas heen gedrukt met behulp van de zogenaamde rakel. Na elke kleur draait de carrousel het product onder een drooglamp. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren. Als de inkt droog is draait de machine door naar de volgende kleur. Deze wijze wordt herhaald totdat elke kleur op de T-shirts zijn aangebracht.

Rakel


Waar is een zeefdruk voor geschikt?

Een zeefdruk wordt het meeste toegepast bij het bedrukken van textiel. Dat betekent echter niet dat deze vorm van bedrukken alleen maar geschikt is voor textiel.  Je kunt bijvoorbeeld zeefdrukken op de volgende materialen:

  • Papier,
  • Textiel,
  • Hout,
  • Glas,
  • Plastic.

Voorbeelden hiervan zijn dus canvas tassen, pennen, ballonnen, maar ook ronde voorwerpen zoals glazen of plastic flessen.

De zeefdruk is geschikt voor zowel grote als kleine oplages. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de aantallen van het product dat je wilt laten bedrukken. Wel wordt de prijs per product steeds lager naarmate de oplage toeneemt.