Hoe controleer ik resolutie?

Check onze tutorial over resolutie controleren!


De resolutie van je een afbeelding kun je controleren in Photoshop. Je opent een bestand in het programma. In de Engelse versie ga je naar 'Image - Image Size' (of met sneltoets Ctrl + Alt + I). In het nieuw geopende venster krijg je de dimensies en de bestandsformaten te zien. Daarbij is ook de originele resolutie aangegeven. De meest gebruikte resoluties zijn 72, 150 en 300 DPI.

Kom je er niet uit? Bekijk dan onze tutoriaal over resolutie controleren. Naast resolutie controleren in Photoshop, leggen we ook uit hoe je dit in InDesign doet. 

Om de juiste resolutie te hanteren, moet altijd gewerkt worden met een bronbestand. We zien vaak dat afbeeldingen van het internet worden gebruikt in de opmaak van drukwerk. Meestal zijn die afbeeldingen online geplaatst met een lage resolutie (72 DPI) om er voor te zorgen dat een pagina snel kan worden ingeladen. Zo'n afbeelding is dus niet geschikt voor je drukwerk. 

Resolutie verhogen van een dergelijke afbeelding naar 300 DPI heeft geen zin. Wat je dan letterlijk doet, is grote pixels opdelen in kleinere pixels. Maar de afbeelding wordt er zeker niet scherper van.
Download je een afbeelding van internet, controleer dan altijd de originele resolutie van het bestand voordat je deze verwerkt in je ontwerp. 

Afbeeldingen van een lage resolutie maar op een groot formaat (bijvoorbeeld 60 x 84 cm) kun je vaak wel verkleinen naar een A5 of A6 flyer. Als je de afbeelding verkleint, verhoog dan tegelijkertijd ook de resolutie naar 300 DPI.