Met pregen kun je een reliëf maken in het drukwerk. Dit is voelbaar in het papier. Het reliëf kan zowel opwaarts als inwaarts gemaakt worden.
Voor het maken van een preeg is een preegvorm nodig. Dit wordt ook wel een matrijs of cliché genoemd. De vorm bestaat uit twee delen. Bij het ene deel steekt het ontwerp uit de vorm en bij de andere valt deze erin, de contravorm. De twee delen passen precies in elkaar. Beide preegvormen worden kaarsrecht boven elkaar in de machine geplaatst. Daarna wordt het drukwerk ingemeten. Als alles goed staat afgesteld, is het een kwestie van persen. Onder hoge druk ontstaat de vorm in het papier.
Bepaalde papiersoorten zijn uitermate geschikt voor pregen. Andere weer wat minder. De belangrijkste eigenschap van het papier is de opdikking. Een papiersoort met een hoge mate van opdikking is bij uitstek geschikt om te pregen. Denk bijvoorbeeld aan sulfaatkarton, katoenpapier of Oud Hollands geschept papier.
Als je drukwerk wilt laten pregen dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden met je ontwerp. De preeg is namelijk op de andere zijde van je drukwerk zichtbaar. Dus als je daar belangrijke elementen zoals tekst of een afbeelding hebt staan, dan gaat de vorm daar dwars doorheen.
Je kunt dit voorkomen. Door bijvoorbeeld visitekaartjes te cacheren, vermijdt je dat de preeg op de andere zijde zichtbaar is. Met cacheren worden twee delen papier op elkaar geplakt. Nogal een precies werkje. Bijkomend voordeel is dat je visitekaartje daardoor extra dik wordt en dus een mooie, luxe uitstraling krijgt.