Hoe werkt het bedrukken van kleding?

Wil je kleding bedrukken maar heb je geen idee hoe dat in zijn werk gaat?

Esmee
Geplaatst door: Esmee
Datum: dinsdag 27-06-2017

Als je kleding wilt laten drukken, loop je soms tegen ingewikkelde vaktermen aan en kan het voorkomen dat er behoorlijke prijsverschillen zijn tussen de verschillende aanbieders. Waar moet je nou precies op letten als je kleding gaat drukken?

kleding bedrukken

Hoe wordt kleding bedrukt?

Voor het bedrukken van kleding worden verschillende manieren van productie gebruikt. In de meeste gevallen kies je een blanco kledingstuk uit die je vervolgens laat drukken bij de textieldrukkerij. We focussen ons in dit artikel op deze situatie.

De meest bekende vormen van textiel drukken zijn zeefdruk en transferdruk (ook wel flexdruk genoemd.

Wat is zeefdruk?

Bij zeefdruk wordt de gekleurde inkt door een zeef geperst op het te drukken object. De zeef is voorzien van gaas dat deels wel en deels niet doorlaatbaar is. Door de inkt precies door het doorlaatbare gaas te persen ontstaat je ontwerp.

Zeefdruk wordt met name voor kleding gebruikt maar kan ook voor andere producties worden gebruikt.

Voor elke kleur in het ontwerp wordt 1 zeef gebruikt. Dus als je ontwerp uit meerdere kleuren bestaat, heb je ook meerdere zeven nodig. Het aanmaken van deze zeven is een redelijk kostbaar proces. Hoe meer kleuren je ontwerp bevat, hoe duurder de bedrukking zal zijn.

Zeefdruk

Wat is transferdruk?

Bij transferdruk wordt gebruikt gemaakt van folies die van te voren in de juiste vorm zijn gesneden. De folietransfer wordt op de kleding geplaatst en door middel van hitte wordt de folie overgezet (transfer) op de kleding. De hitte zorgt er ook voor dat de bedrukking goed blijft hechten aan de textiel.

Deze manier van textiel bedrukken is redelijk bewerkelijk. De folie moet netjes op de kleding worden geplaatst. Hiervoor moet het ontwerp dus eerst uit de folie worden gesneden. Dit wordt met de hand gepeld voordat het klaar is. Als je dus veel t-shirts wilt bedrukken met deze techniek, moeten er veel ontwerpen met de hand worden gepeld.

Transferdruk

Kan ik ook full color printen op textiel?

oplages wordt het ontwerp eerste geprint op een witte folie die vervolgens op een shirt wordt gedrukt.

Grote oplages kunnen worden gezeefdrukt. Hier zijn dan soms wel tot 8 zeven voor nodig. Bedenk wel dat hierbij altijd enig kleurverschil kan ontstaan ten opzichte van het originele ontwerp.

De mooiste optie is een ‘Direct to Garment print’. Hierbij wordt een kledingstuk letterlijk in een kledingprinter gelegd die er met een spuitkop overheen gaat. Een mooie techniek maar wel een dure. Bovendien redelijk nieuwe waardoor er nog niet zo veel aanbieders zijn.

Hoe zit het met het prijsverschil?

Soms zie je grote prijsverschillen tussen textieldrukkerijen. Het grootste verschil in prijs zit in de productiewijze. De productiewijze wordt vaak bepaald aan de hand van de oplage. Daarbij geldt altijd hoe hoger de oplage hoe lager de stukprijs.

Kleine oplages textiel drukken gebeurd eigenlijk altijd met transferdruk. Hier zit wel het handwerk bij voor het pellen van de folies maar je hebt hierbij niet te maken met de hoge startkosten voor de zeven.

Hoge oplages worden vaak geproduceerd met zeefdruk. De instelkosten worden verdeeld over de oplage waardoor dit relatief weer goedkoper is. Heb je meerdere kleuren in je ontwerp dan moet je ook meerdere zeven maken waardoor het soms weer wat duurder kan uitvallen dan transferdruk.

in principe kun je de volgende regels aannhouden voor de prijsbepaling:

  • Hoe hoger de oplage des te lager de stukprijs
  • Hoe meer kleuren in het ontwerp, hoe duurder de bedrukking
  • Groot formaat bedrukking is is bij transferdruk duurder. Bij zeefdruk maakt dit niet uit
  • Bestel je veel kleding? Dan kunnen we je zeven bewaren voor een volgende productie. Dit scheelt weer instelkosten