5 websites voor gratis rechtenvrije foto's

Vind gratis rechtenvrije foto’s voor jouw project

Geplaatst door:
Datum: vrijdag 27-03-2020

Het vinden van gratis rechtenvrije foto’s kan een uitdaging zijn. En als je een foto wil laten afdrukken, moeten ze ook nog eens van hoge kwaliteit zijn. Om je te helpen in deze zoektocht, hebben wij 5 websites op een rij gezet waar je mooie foto’s kunt vinden en niet voor hoeft te betalen.

1. Unsplash

Unsplash wordt mogelijk gemaakt door een grote community van fotografen die honderdduizenden eigen foto’s hebben geschonken. Waarom? Om creativiteit over de hele wereld te stimuleren. Alle rechtenvrije foto’s op Unsplash kunnen gratis worden gebruikt. Je kunt de gratis foto’s downloaden, kopiëren en zelfs bewerken. Ook voor commerciële doeleinden. Toestemming en vermelding van de fotograaf of Unsplash is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld als je dit doet. Je zoekt de foto’s heel gemakkelijk door gerichte zoekwoorden in de zoekbalk bovenaan de pagina in te vullen. Je kunt ook foto’s zoeken tussen een van de vele categorieën. Lees op de website van Unsplash meer over de gebruikerslicentie.

2. Pexels

Pexels is een soortgelijk platform waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden. Ook op deze website kan je kiezen uit wel honderdduizenden gratis foto’s. In tegenstelling tot Unsplash kan je Nederlandse zoekwoorden gebruiken. Een andere handige optie is dat je afbeeldingen op kleur kunt filteren. Je mag de foto’s naar eigen creativiteit bewerken. Pexels stimuleert je om creatief te zijn. Ook gratis rechtenvrije foto’s voor commercieel gebruik, kan je op Pexels downloaden. Lees meer over de Pexels licentie op de website.

 3. Gratisography

Op Gratisography vind je geen dertien in een dozijn stockfoto’s. Ze beweren namelijk ’s werelds meest eigenzinnige collectie van gratis stockfoto’s aan te bieden. Je vindt er creatieve beelden, die je nergens anders zult vinden. Je kunt op de website zoeken naar foto’s of browsen tussen de diverse categorieën en collecties. Je mag de gratis rechtenvrije foto’s downloaden en gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële projecten. Lees de Gratisography licentie als je meer te weten wilt komen hierover.

4. Barnimages

Barnimages biedt gratis rechtenvrije foto’s voor iedereen. Hier vind je alleen kwaliteitsfotografie, die niet met algemene stockfotografie te vergelijken is. Te gebruiken voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. Het auteursrecht op het beeld is wel nog steeds eigendom van de auteur. Het is niet nodig om de auteur te noemen, maar dit wordt wel gewaardeerd. Je kunt op de website van Barnimages meer informatie vinden over de licentie en wat wel en niet mag met de foto’s

5. Pixabay

Pixabay is te vergelijken met Unsplash en Pexels. Je kunt zoeken tussen talloze gratis foto’s. Deze auteursrecht vrije afbeeldingen worden gedeeld door een actieve community van creatievelingen. Hoe wordt dit gefinancierd? Af en toe zie je tussen het aanbod ook gesponsorde afbeeldingen terug, deze herken je aan het Shutterstock logo. Net zoals de bovenstaande 4 websites, vind je op Pixabay alleen foto’s van hoge kwaliteit. Alle foto’s worden vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, lees hier meer over op hun website.

Zijn de foto’s echt gratis?

Op de bovenstaande websites kan je gratis rechtenvrije foto’s downloaden en zelfs bewerken. Ook voor commerciële doeleinden. Toestemming en vermelding van de fotograaf of websites is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd als je dit kunt doen. Wat mag niet? Je mag personen niet weergeven op een negatieve of beledigende wijze. Of foto’s doorverkopen op andere websites of op een product. Vraag bij twijfel altijd om toestemming van de auteur en check bij commercieel gebruik altijd de licentie van de desbetreffende website.

Betaalde stockfoto websites

Naast gratis stockfoto websites zijn er ook betaalde opties. De meest bekende stockfoto website is misschien wel Shutterstock. Op deze website kan je kiezen uit meer dan 300 miljoen afbeeldingen. Hier worden er dagelijks 200.000 aan toegevoegd. Om deze foto’s te kunnen downloaden betaal je een bedrag per maand, afhankelijk van het aantal downloads. Een vergelijkbare betaalde stockfoto site is 123RF. Je kunt op deze website naast een abonnement, ook betalen met credits.  

Ben jij zelf een creatieve (hobby)fotograaf? Meld je aan bij een van de bovenstaande websites en deel gratis rechtenvrije foto’s met mensen over de hele wereld.