Hoe maak je een flyer?

Ga aan de slag met het ‘hoe maak je een flyer’ bouwpakket

Romy
Geplaatst door: Romy
Datum: vrijdag 20-08-2021

Hoe maak je een flyer

Je wilt graag perfecte en bovenal effectieve flyers maken, maar hoe maak je een flyer die succesvol is? Je zou het opbouwen van een flyer kunnen vergelijken met het in elkaar zetten van een bouwpakket. Volg de onderstaande instructies en jouw flyer komt stap voor stap tot leven!

Voordat je begint

Je kunt niet beginnen zonder het doel van je flyer vast te stellen. Bedenk eerst wie of wat je wilt bereiken. Organiseer je een evenement, feestelijke opening of wil je jouw product of dienst aan de man brengen? Verplaats jezelf in de ontvanger en geef antwoord op de vragen: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe? Leg ook vast waar en hoe je de flyers gaat verspreiden!

Hoe maak je een flyer? Volg de instructies!

Volg deze stappen en bouw binnen no-time een mooie flyer op:

1. Bedrijfsnaam of logo

Voeg je bedrijfsnaam of logo toe. Zo kan de ontvanger direct zien waar de flyer vandaan komt. De positie is meestal bovenaan. Een andere optie is om je logo of bedrijfsnaam onderaan het ontwerp toe te voegen als afsluiting.

2. Krachtige titel

Hoe maak je een flyer

Een korte en krachtige titel is echt een must voor effectieve flyers. Maak in je titel direct duidelijk waar de inhoud over gaat.

3. Sprekende (huisstijl) afbeeldingen

Gebruik (huisstijl) afbeeldingen die tot de verbeelding spreken. De afbeeldingen moeten dus de tekst ondersteunen. Denk aan foto’s, illustraties en plattegronden. Let op de kwaliteit van de afbeeldingen. Zorg ervoor dat ze een hoge resolutie hebben. Door huisstijl afbeeldingen te gebruiken zorg je direct voor herkenning.

4. Call to action

Elke goede flyer bevat een call to action (vertaald: oproep tot actie). Dit is een korte, prikkelende en tot actie aanzettende zin. Enkele voorbeelden zijn: “Neem deel aan onze actie”, “Kom langs op de open dag”, “Maak een afspraak met de specialist”.

5. Kort tekstje

Dit is niet voor elke flyer een must, maar wel een mogelijkheid. Als je tekst gebruikt in je flyer is het belangrijk dat deze kort is. Loop de tekst na en kijk of er nog wat uit kan, less is more! Meer tekst nodig? Dan kun je beter voor een folder of brochure kiezen. 

6. Contactgegevens

Het belangrijkste is natuurlijk dat ontvangers je kunnen bereiken. Vergeet dus niet je contactgegevens te vermelden! Denk aan je adres, telefoonnummer en link naar de website. Je kunt ook een QR-code toevoegen in plaats van een URL. Dit scheelt weer het typen van een lange link. Het toevoegen van je contactgegevens doe je onderaan je ontwerp. Daar bereik je namelijk de ontvangers die de flyer van boven naar beneden geïnteresseerd hebben gelezen.

7. Social media kanalen

Is jouw organisatie ook actief op social media? Laat dit dan zien door je kanalen en eventueel een brand hashtag toe te voegen. Dit kan een simpele hashtag zijn van je bedrijfsnaam of een hashtag waarmee je interactie creëert. Voorbeeld: gebruik #Drukbedrijf en win €10,- euro druktegoed.

8. Extra trigger: actie toevoegen

Als dit bij het doel van je flyers past kun je een actieblokje toevoegen. Dit is een extra trigger voor je klant om tot actie over te gaan. Denk aan het aanbieden van een korting of actiecode. Met behulp van een actiecode kun je direct online meten hoeveel bezoekers deze hebben gebruikt. Een andere manier om het succes van je flyer te meten is bekijken hoeveel mensen er via de URL die op je flyer vermeld staat naar je website zijn gekomen.

Hoe maak je een flyer

Dit moet je vooral niet doen!

  • Te veel informatie
  • Onleesbare lettertypes
  • Lage resolutie afbeeldingen
  • Onvoldoende witruimte
  • Niet uitlijnen van tekst en beeld
  • Het geheel te druk maken (te veel lettertypes en kleuren)

Welke ontwerpprogramma’s gebruik je?

Het design kun je het beste opmaken in de Adobe programma’s, zoals Photoshop of InDesign. Hoe kun je flyers drukken zonder deze programma’s? Dan kun je flyers ontwerpen in gratis online editors zoals Canva. In dit programma kan je ook kiezen uit diverse gratis templates voor enkelzijdige en dubbelzijdige flyers.