Lettertypes van A tot Z

Alles wat je moet weten over het kiezen van het juiste lettertype!

Maarten
Geplaatst door: Maarten
Datum: maandag 27-02-2017

Je bent op zoek naar een lettertype voor je ontwerp, logo of huisstijl. Maar hoe vind je het perfecte font in een wereld die je een overvloed aan opties biedt. Wil je een krachtig en stevige indruk maken? Kies dan voor hoekige en vette (bold) lettertypes die uit kapitalen (hoofdletters) bestaan. Wil je juist een zachte en vertrouwde boodschap overbengen? Neem dan eens een 'handgeschreven' lettertype. 

Lettertypes

Een lettertype zegt meer dan 1000 woorden

Een lettertype wekt een bepaalde emotie bij mensen op. Zonder dat je er misschien zelf bij stilstaat, kan een lettertype onbewust een verkeerde indruk achterlaten bij je doelgroep. Bedenk daarom goed waarom je een bepaald font wilt kiezen. Wat is het doel van je boodschap? Wie wil je bereiken en wat wil je dat men gaat doen na het lezen van je tekst? Allemaal onderdelen waar je rekening mee dient te houden.
Wil je een huwelijkskaart versturen en gebruik je daarbij een lettertype dat bestaat uit hoekige, dikgedrukte kapitalen, dan krijgen je genodigden niet direct een gezellige indruk van jouw speciale dag. Kies dan juist voor een zacht lettertype zoals Steelheart.

Eindeloos veel soorten

De wereld van lettertypes is eindeloos. Allemaal zijn ze op te delen in drie hoofdcategoriën. Je hebt fonts met- en zonder schreef en de zogenaamde fantasy lettertypes. Een schreef is verwerkt in veel klassieke lettertypes. Deze zijn echter op beeldschermen minder goed leesbaar waardoor er lettertypes zijn ontstaan zonder schreef. Deze noemen we Sans Serif. De meest bekende Sans Serif lettertypes zijn Arial, Verdana, Calibri en Helvetica. De klassieke fonts die wel schreven hebben noemen we simpelweg Serif. De bekendste soort is wel Times New Roman. 
Alle andere lettertypes die niet onder bovenstaande kunnen worden toegekend, vallen dus vanzelfsprekend in de categorie fantasy. Dit zijn alle soorten lettertypes die speciaal ontworpen zijn. De meeste hiervan kunnen in een bepaald thema worden geschaard. Wanneer je een ontwerp aan het maken bent waar een thema aan verbonden is dan is de kans groot dat je hiervoor veel soorten lettertypes kunt vinden. Op Dafont.com vind je heel veel fantasy lettertypes die je gratis kunt downloaden.
Omdat iedereen de gratis lettertypes kan gebruiken, wil je soms een exclusievere soort hebben. Sommige fonts zijn al te koop vanaf 250 euro. Echter zijn er bepaalde soorten waarvoor je wat dieper in de buidel moet tasten. 

Serif fonts

Lettertypes in je drukwerk

In veel drukwerk komen teksten voor. Deze worden veelal opgemaakt in bekende lettertypes die toebehoren in de huisstijl van een bedrijf. Dat zijn meestal bekende lettertypes. Soms worden echter lettertypes gebruikt die nog niet bekend zijn. Dat kan problemen opleveren in je drukwerk. Omdat je bestanden automatisch worden verwerkt kan het voorkomen dat de computer jouw gebruikte lettertype niet herkend. Dan zet de computer deze automatisch om naar een font dat het wel herkend. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor je drukwerk omdat complete teksten in uitlijning verschieten en soms zelfs worden omgezet naar vreemde tekens.
Om dit te voorkomen, moet je ontwerpen altijd omzetten naar 'lettercontouren' (of outlines). Zo worden je teksten omgezet in een (vector)afbeelding waardoor de computer deze niet als een tekst beschouwd. Dan weet je zeker dat het goed gaat.