Hoe kies je het juiste poster formaat?

Bepaal het aan de hand van ons handige poster formaten overzicht

Joshua
Geplaatst door: Joshua
Datum: dinsdag 03-03-2020

Je kiest het juiste poster formaat door als eerste stap te bepalen waar je de poster voor gaat gebruiken. Zodra je dit weet, kies je de afmeting. Alle formaten vind je in ons handige overzicht. Daarnaast leggen we uit waar de verschillende formaten het meest geschikt voor zijn.

Terug naar de basis: wat is een poster?

Voor je start met ontwerpen, wil je eerst weten of je het juiste middel gaat inzetten. Een poster is een bedrukt stuk papier, vaak groter dan A4. Daarmee is een poster groter dan een flyer. Het doel is om een boodschap over te brengen of om de aandacht te trekken. Je kunt een poster ook gebruiken om een afbeelding aan de muur te hangen.  

Alle poster formaten op een rij

Zodra je hebt besloten om een poster te maken, bepaal je het formaat. Maar hoe weet je of je de juiste afmeting kiest? In een stoepbord gebruik je bijvoorbeeld een heel ander formaat dan in een bushokje. Hieronder vind je een handig overzicht van alle poster formaten en waar deze het meest voor gebruikt worden.

poster formaat

A4 poster formaat

Een A4 is het kleinste formaat en meest geschikt voor kleinere ruimtes. Voorbeelden van kleine ruimtes zijn een gang of pashokje. Daarnaast kan je een A4’tje gemakkelijk uitdelen. Hierdoor is de A4 ook geschikt als flyer.

Afmetingen in mm: 210 x 297 mm
Afmetingen in cm: 21 x 29,7 cm

A3 poster formaat

Een A3 bestaat uit 2 A4’tjes en wordt gezien als het meest standaard poster formaat. Een A3 is groot genoeg om op te vallen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. A3 behoort tot de kleinere poster formaten en is hierdoor niet geschikt voor buitengebruik. Deze posters worden veel gebruikt op scholen, beurzen, restaurants en in winkels.

Afmetingen in mm: 297 x 420 mm
Afmetingen in cm: 29,7 x 42 cm

A2 poster formaat

Een A2 is 4 keer groter dan een A4’tje en is een tussenformaat van A3 en een A1. Een A2 is een mooi formaat voor een grote foto of promotieposter. Daarnaast wordt een A2 veel ingezet in etalages en winkelruiten.

Afmetingen in mm: 420 x 594 mm
Afmetingen in cm: 42 x 59,4 cm

A1 poster formaat

Posterformaat A1 is 8 keer groter dan een A4 en is zeer geschikt voor buitengebruik. Een voorbeeld hiervan is in een reclamebord of stoepbord. Het A1 posterformaat is groot genoeg voor een opvallend design en een uitgebreide tekst.

Afmetingen in mm: 594 x 840 mm
Afmetingen in cm: 59,4 x 84 cm

A0 poster formaat

Het A0 poster formaat is met een lengte van iets meer dan 1 meter het grootste van de A-serie. Een A0 is wel 16 keer groter dan een A4. Hierdoor valt deze zelfs in een drukke omgeving op. Denk hierbij aan stations, winkelstraten en evenementen. Daarnaast is een A0 geschikt voor beurzen of driehoeksborden langs de weg.

Afmetingen in mm: 841 x 1189 mm
Afmetingen in cm: 84,1 x 118,9 cm

B2 poster formaat

B2

Afmetingen in mm: 500 x 700 mm
Afmetingen in cm: 50 x 70 cm

B1 poster formaat

B1 is een tussenmaat van A0 en een A1. Dit formaat is net als A1 en A0 geschikt voor buiten. Voorbeelden waar je een B1 voor kunt gebruiken zijn als plakzuil of lichtbakposter.

Afmetingen in mm: 700 x 1000 mm
Afmetingen in cm: 70 x 100 cm

Abri poster formaat

Het formaat abri poster is misschien wel de bekendste. Je kent abri’s waarschijnlijk van bushokjes. Abri betekent namelijk ook wel: bushokje, tramhokje of wachthuisje. Een abri is 32 keer groter dan aan A4’tje en is daarmee het grootste poster formaat die je kunt kiezen. Naast bushokjes, worden abri’s ook gebruikt voor reclamezuilen bij stadions of grote evenementen.

Afmetingen in mm: 1185 x 1750 mm
Afmetingen in cm: 118,5 x 175 cm

Nu je alles over de formaten weet, kun je posters laten drukken.
Heb je toch nog vragen of ben je op zoek naar een andere afmeting? Neem dan contact met ons op!