Wat is laminaatafwerking?

Laat je drukwerk prachtig afwerken en kies voor een laminaat afwerking

Coen
Geplaatst door: Coen
Datum: vrijdag 14-07-2017

Als je jouw drukwerk voorziet van een laminaat, dan laat je een dunne extra laag aanbrengen. Deze laag is van kunststof en zorgt voor een luxe uitstraling en extra bescherming.

Luxe uitstraling

Zoals hiervoor al werd aangegeven, zorgt het aanbrengen van een laminaat voor een luxere uitstraling van jouw drukwerk. Je hebt de keuze uit een soft-touch laminaat, linnenstructuur laminaat, glanslaminaat of matlaminaat. Aangezien elke soort laminaat een andere soort afwerking heeft, kun je jouw drukwerk de luxe uitstraling geven die je wilt.

Bescherming van het drukwerk

Naast een luxe uitstraling biedt deze laag ook extra bescherming. Het laminaat is UV proof en zorgt daarnaast ook voor een versteviging van het drukwerk. Hierdoor kreukt het minder snel en scheurt het niet.
De zijde waarop je laminaat aanbrengt wordt daarmee ook beschermd tegen vocht. Let er wel op dat alleen de voor en achterkant gelamineerd kunnen worden. En dus niet de zijkant. Daar kan dus wel vocht binnendringen. Leg je gelamineerde menukaart dus niet op een kletsnatte bar!

Toepassing van laminaatafwerking

Een laminaatafwerking kan niet op alle producten worden toegepast. Producten waarop laminaat wel kan worden toegepast, zoals visitekaartjes, folders, brochures en boek-covers geven het naast extra bescherming ook meteen een luxe uitstraling. Voor producten die buiten worden opgehangen, zoals forex of dibond borden, dient laminaat als bescherming tegen de zon en de regen.

glans laminaat

Glans laminaat

Een glanslaminaat zorgt voor een afwerking waarbij licht meer weerkaatst wordt en de bedrukte kleuren feller en dieper worden weergegeven. Dit creëert een krachtige uitstraling van je teksten en afbeeldingen. Deze afwerking is redelijk krasbestendig en is de juiste keuze wanneer je extra wilt opvallen. Dit laminaat wordt veel gebruikt bij ansichtkaarten, covers van brochures en menukaarten.

Mat laminaat

In tegenstelling tot  glanslaminaat refelecteert mat laminaat drukwerk niet en zorgt dit voor een prettige leeservaring. De kleuren zijn wat zachter, maar zorgen voor een extra zakelijke uitstraling. Deze laminaatsoort wordt dan ook vooral toegepast bij visitekaartjes, folders en brochures. De afwerking is echter wel gevoelig voor krassen. Mat laminaat is uitermate geschikt voor de afwerking van visitekaartjes en menukaarten

Visitekaartje met matlaminaat

Soft touch laminaat

Soft touch laminaat heeft dezelfde eigenschappen als die van mat laminaat. Echter worden hier nog twee eigenschappen aan toegevoegd. Soft touch zorgt voor een afwerking waardoor het papier extra zacht aanvoelt. Daarnaast wordt het drukwerk hiermee ook krabestendiger. Misschien is dit wel de perfecte afwerking voor jouw visitekaartjes of brochures. Soft touch laminaat wordt vooral gebruikt voor visitekaartjes en covers van boeken.

Linnen laminaat

Linnenlaminaat zorgt voor eenzelfde beschermende functie en heeft daarnaast een linnen structuur. Het geeft je drukwerk, zoals bijvoorbeeld een visitekaartje een extra speciale look. Deze laminaatafwerking is tevens krasbestendig en heeft een licht matte effect. Linnenlaminaat zie je vaak terugkomen op producten als ringbanden, paspoorten en covers van boeken.

Linnenlaminaat