Wat is sublimatie printen?

Altijd mooie bedrukking met sublimatie printen

Geplaatst door:
Datum: woensdag 27-11-2019

De scheikundige sublimatie betekenis houdt een overgang van de vaste fase naar de gasvormige fase in. In dit proces wordt de vloeibare fase, die er normaal gesproken nog tussen zit, overgeslagen. De stof gaat dus direct van een vaste vorm over in een gasvorm. Dit proces vereist warmte en wordt in de scheikunde een ‘endotherm’ proces genoemd.

Er is ook een industriële sublimatie betekenis, deze houdt in dat dit proces ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld kleding of andere stoffen te bedrukken. De verf wordt onder hoge druk en bij een hoge temperatuur aangebracht op het te bedrukken voorwerp. Door deze manier toe te passen wordt de verf niet op het oppervlak gedrukt, maar hecht de verf zich aan de vezels van de stof. Hierdoor krijg je een krasbestendig en rekbaar resultaat wat goed in de was kan.

Het product wat gesublimeerd dient te worden bevat een speciale polyester coating. Hier trekt de verf in zodat de gesublimeerde producten van hoge kwaliteit zijn en een hoge levensduur hebben.

Sublimeren kan op veel verschillende materialen, zolang er maar een polyester coating op het materiaal zit. Deze coating kan ook handmatig worden aangebracht. Voorbeelden van de materialen waar sublimatie op kan worden toegepast zijn: aluminium, metaal, keramiek en textiel.

Wat is een sublimatie printer?

Dit is een printer die speciaal gebruikt wordt voor het, door middel van sublimatie, bedrukken van verschillende producten. De printer verhit de speciale inkt zodat het van het papier verdampt en zich hecht aan het product. Voor het sublimatie printen is een speciale printer, inkt, papiersoort en een transferpers nodig.

In een ontwerpprogramma kun je de te drukken print zelf ontwerpen. In de printer gaat dan het papier waar de inkt op komt. Het papier met daarop de print gaat daarna in een transferpers en wordt onder hoge temperatuur en hoge druk gedrukt.

Let op: de print komt in spiegelbeeld uit de printer.

De printer die wij gebruiken om textieldoeken te bedrukken is ook een sublimatie printer. Hier gaat de printerkop over het textieldoek heen, waarna het doek in een oven terecht komt. In deze oven hecht de inkt aan het textieldoek.

Sublimatie mokken bestellen

Wij maken ook bij het bedrukken van mokken gebruik van deze druktechniek. Je kunt allerlei verschillende vormen, teksten en afbeeldingen drukken op een mok. De sublimatie mokken kunnen in allerlei verschillende kleuren bedrukt worden. 

Eerst wordt de afbeelding geprint en daarna wordt de afbeelding op de mokken geplakt. Daarna gaan de mokken in de transferpers en wordt de afbeelding met een hoge temperatuur en hoge druk op de mok geprint. Zo kun je eenvoudig leuke mokken voor je collega’s bestellen.

Andere producten door sublimatie bedrukken

Wij drukken de volgende producten door gebruik te maken van deze druktechniek:

  • Indoorbanner
  • Soft image
  • Textielframe
  • Zip wall
  • Beurstapijt
  • Textieldoeken
  • Baniervlaggen
  • Beach flags
  • Gevelvlag
  • Vlaggen op maat

De druktechniek is makkelijk op verschillende materialen, en dus op veel verschillende producten, toe te passen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om sublimatie op kleding toe te passen. Door de hoge temperatuur en druk komt de inkt niet op het oppervlak van de kleding, maar trekt het in de vezels van de stof.

Verder is het ook mogelijk om producten van aluminium of verzinkt staal te sublimeren. Zo kun je bijvoorbeeld hele metalen wanden sublimeren en zo van een saaie wand een mooie gepersonaliseerde wand maken.

Een andere manier om deze techniek toe te passen is door sublimatie stiften of pennen te gebruiken.  Met deze pennen kun je makkelijk op het speciale papier schrijven of kleuren. Het papier wordt dan op het product geplakt en deze gaat dan weer in de transferpers. Zo kun je eenvoudig en snel je eigen ontwerpen op verschillende producten laten sublimeren.