We've got you covered!

Bescherm jouw privacy met het gebruik van webcamcovers

Geplaatst door:
Datum: vrijdag 24-01-2020

Is jouw webcam al afgeschermd? Dan ben jij goed bezig! Het fenomeen ‘gehackte webcams’ lijkt namelijk misschien wel iets wat alleen kan gebeuren in science fiction- films en series, zoals Black Mirror. Maar niks is wat het lijkt. Tegenwoordig kunnen hackers zonder enige moeite, via de webcam in jouw computer, met jou en de omgeving meekijken. Gelukkig heeft Drukbedrijf verschillende oplossingen hiervoor.

Vandaag de dag hebben bijna alle dagelijkse apparaten, zoals laptops, telefoons en tablets, een ingebouwde camera. Dit is voor de huidige communicatie een fijne bijkomstigheid, we kunnen namelijk zelfs op verre afstanden face-tot-face spreken met vrienden, familie of zakelijke partners. Maar helaas zit er ook een groot nadeel aan verbonden voor onze internet privacy: de camera kan gehackt worden. Gericht of ongericht, beide willen wij voorkomen.

Volgens de publicatie ‘Digitale Veiligheid & Criminaliteit, 2018’ van het CBS telde Nederland in 2018 bijna 14,5 miljoen internetgebruikers waarvan 93 procent aangeeft dagelijks het internet te gebruiken. Van die internetgebruikers is bijna 1 op 12 (8,5 procent) slachtoffer geweest van digitale criminaliteit. Dit betreft 1,2 miljoen inwoners van 12 jaar of ouder. Hierin zitten ook gevallen die te maken hebben gehad met hacken van hun internet privacy. De publicatie is gebaseerd op een pilot onderzoek naar Digitale Veiligheid & Criminaliteit dat in 2018 door het CBS werd uitgevoerd in samenwerking met de politie.

De camera van jouw computer kan gehackt worden als er een beveiligingslek in het besturingssysteem zit. Via dit lek kunnen hackers in het systeem komen en de webcam aanzetten. Een andere manier van hacken is, wanneer er een malware in het systeem zit. Malware is een kwaadaardig software. Zo’n software kan in het systeem komen door bijvoorbeeld onvoorzichtig surfgedrag, Phishing of besmette USB-sticks en geeft vervolgens toegang tot jouw webcam.

Het afplakken van de webcam is over de jaren heen meerdere malen geadviseerd door verschillende instanties. In 2014 gaf landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, het advies om de webcam af te plakken. In ditzelfde jaar waarschuwde de Belgische politie voor de cybercriminaliteit en gaf ook het advies voor het afplakken. FBI-directeur James Comey benoemde het afplakken van de webcams als maatregel voor bescherming tegen cybercrime in 2016. Europol bracht een tweet uit in 2018: “Tape, a cover or just a plaster are enough to protect yourself from data stealers. If you are not using your webcam: cover it! Don’t let criminals invade your privacy. #cybersecurity #protectyourself #cybercrime”. Deze waarschuwt ook voor het ongewenst meekijken van hackers en adviseert dan ook om de camera af te schermen.

Wij raden het ook aan om je webcam af te schermen. Het hacken van de webcam kan namelijk voorkomen worden door simpelweg de camera af te plakken. Maar bij ons zijn er andere opties te verkrijgen dan een pleister of een stukje duct-tape. Wij bieden vijf verschillende modellen webcamcovers in diverse kleuren aan. De covers kunnen zelfs gepersonaliseerd worden met een logo, zo worden jouw webcam covers uniek.

Voorkom met onze webcam covers dat de camera gehackt wordt en voorkom dat de (bedrijfs)geheimen op straat komen te liggen.