Perforeren

Het aanbrengen van gaatjes in je drukwerk


Wat is perforeren?

Perforeren betekent letterlijk het doorboren van een object. In de drukwereld wordt deze techniek gezien als het maken van gaatjes in drukwerk. Deze gaatjes kunnen in verschillende producten worden gemaakt en kunnen verschillende doeleinden hebben. Deze techniek zorgt ervoor dat je het netjes kunt scheuren.

Waar wordt perforeren voor gebruikt?

Perforeren wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van entreekaarten. Bij de entreekaarten kun je kiezen voor een afscheurstrook, deze afscheurstrook bestaat uit kleine gaatjes die in het papier worden geperforeerd. Deze techniek zorgt ervoor dat het kaartje eenvoudig af te scheuren is en dat zowel de eventorganisator als de klant een entreebewijs hebben.

Perforeren wordt niet alleen gebruikt om een afscheurrand te maken, maar ook om een Wire-O binding in het papier aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een notitieblok. De gaatjes waar de Wire-O binding doorheen gaat, worden geperforeerd in het papier. Daarna wordt de ring door de geperforeerde gaatjes gehaald. Een Wire-O binding zorgt ervoor dat je de pagina's eenvoudig om kunt slaan, zonder dat ze verbuigen.

Producten kunnen verder geperforeerd worden zodat ze eenvoudig in een ringband kunnen worden opgeslagen. De gaatjes in het drukwerk zorgen ervoor dat het drukwerk in de ringen van de ringband kan. Zo kun je veel papieren bij elkaar bewaren.

Diezelfde Wire-O binding die in een notitieblok wordt aangebracht, kan ook worden aangebracht in een kalender. Zo kunnen kalenders dus ook geperforeerd worden om de metalen ring doorheen te halen, dit heeft hetzelfde effect als bij de notitieblokken.

Hoe werkt perforeren?

Voor het perforeren van drukwerk worden verschillende manieren gebruikt. Zo kan het drukwerk tegen een metalen perfostrook aangeduwd worden, waardoor er gaatjes ontstaan.
Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van een machine die over het drukwerk heen gaat met roterende mesjes. De mesjes brengen kleine sneetjes aan in het drukwerk. Zelf drukwerk perforeren door middel van een perforator kan natuurlijk ook. Wij raden aan om het te later perforeren door middel van speciale perforators van drukkerijen.