Rondhoeken

De techniek waarin ronde hoeken worden aangebracht in drukwerk


Wat is rondhoeken?

Dit is het aanbrengen van ronde hoeken aan je drukwerk. De ronde hoeken kunnen voor verschillende producten gebruikt worden en worden door een speciale machine aangebracht. Van origine is drukwerk over het algemeen recht, het rondhoeken geeft echter een meerwaarde aan het product.

Waarom deze techniek toepassen?

Rondhoeken heeft niet alleen als voordeel dat het een meerwaarde aan het product geeft wat betreft het uiterlijk, maar het biedt ook een functioneel voordeel. Zo zorgen de ronde hoeken ervoor dat de hoeken van het product minder eenvoudig ombuigen en dus sterker zijn.

Waar worden ronde hoeken voor gebruikt?

De techniek wordt voornamelijk toegepast op visitekaartjes en plastic cards. Bij visitekaartjes is het een keuze die je als klant zelf kunt maken: ronde hoeken of rechte hoeken. Bij dit product wordt deze keuze gegeven omdat het rondhoeken de kaartjes sterker maakt en ervoor zorgt dat de hoekjes niet om zullen buigen. Plastic cards worden altijd met ronde hoeken aangeleverd, maar hier vindt hetzelfde proces plaats. Ook bij notitieboeken wordt hetzelfde proces toegepast, ook hier wordt het standaard gedaan.

Hoe worden ronde hoeken gemaakt?

Voor het rondhoeken kunnen handmatige en elektrische machines gebruikt worden. Zo'n handmatige machine wordt ook wel een rondhoeker genoemd. Beide machines doen praktisch hetzelfde maar bij de handmatige machine moet je zelf de hendel naar beneden halen waar dit bij de elektrische machines automatisch gaat. Er gaat een mes naar beneden die de hoekjes eraf snijdt en tegelijkertijd gaat er een klem naar beneden die het papier vasthoudt.