Vouwen

Met gevouwen drukwerk crëeer je meer pagina's op hetzelfde eindformaat


Het vouwen van drukwerk heeft 2 doeleinden:

  • Het drukwerk wordt compacter
  • Je creëert meer pagina's op hetzelfde eindformaat

Je wilt drukwerk compacter of kleiner maken middels een vouw als je het bijvoorbeeld in een envelop wilt verzenden. Als je briefpapier A4 formaat heeft en je enveloppen zijn op C5 formaat, dan moet je het papier vouwen met een slag zodat het in de envelop past.

Is een dubbelzijdig A5 te klein om al jouw informatie op te laten drukken en je wilt niet naar een A4 formaat, dan kun je een met een gevouwen A4 nog steeds een A5 eindformaat creëren. Je hebt dan opeens 2 keer een A5 die aan elkaar vast zit met de vouw.

Gevouwen producten
Presentatiemappen
Menukaarten
Vouwkaarten

Hoe wordt drukwerk gevouwen?

Uiteraard kun je het papier vouwen met de hand. Echter is vouwen met papier nooit zo strak als een vouw die door een vouwmachine is aangebracht.
Drukwerk tot 170 grams kan machinaal worden gevouwen. Als het drukwerk zwaarder en dikker dan 170 grams is, dan wordt het niet meer gevouwen. Er wordt in plaats daarvan een ril aangebracht op de plek van de vouwlijn. Drukwerk zwaarder dan 170 grams wordt niet meer gevouwen omdat het altijd iets open blijft staan. Hierdoor past er minder in een doos en wordt de verzending duurder. Vanaf 170 grams krijgt je drukwerk dus een rillijn en moet je zelf het product bij gebruik nog vouwen.