Drukwerk stansen

Laat je drukwerk eens stansen voor een leuk effect.

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: maandag 27-03-2017

Het stansen van je drukwerk is een extra proces waarmee je het ontwerp veel specifieker kan maken. Zo kun je veel speelser omgaan met je ontwerp waardoor het design van je flyer of visitekaartje dichter bij je merk komt te staan.

Stansen papier met een stansmes

Met deze bewerking maak je mooie vormen in je papier. Dit zorgt voor een extra dimensie in je ontwerp. Je kunt op een leuke manier elementen van je product of dienst uit je papier laten snijden. Hiermee leg je direct de juiste link bij je klant. Laat bijvoorbeeld de buitenste contour van je product verwerken in je ontwerp.
Een folder over telefoonabonnementen laat je bijvoorbeeld stansen in de vorm van de telefoon. 
Hieronder zie je een voorbeeld van een flyer die we hebben bewerkt tot een waaier. Heel toepasselijk bij de titel van het boek van waarvoor de flyers gemaakt zijn. 


Laat je creativiteit de loop. Zo kun je bijvoorbeeld ook andere materialen nemen. Stansen metaal of bijvoorbeeld bierviltjeskarton is ook mogelijk. Hierboven zie je een afbeelding van een deurhanger gemaakt van bierviltjeskarton. Een leuke en persoonlijke manier voor de gasten van je hotel.

Stans laten maken

Je ontwerp is af en je wilt nu een stansmes laten maken. Daarbij is het heel belangrijk dat je een contourlijn als een vectorbestand aanmaakt. Deze lijn geeft de vorm aan van de stans. Alle vormen zijn mogelijk. Hoe groter en hoe gecompliceerder de vorm is, des te duurder wordt het mes. Soms is het slim om meerdere vormen op 1 plank te maken. Dan kun je het drukwerk sneller afwerken waardoor je vaak goedkoper uit bent.
Je kunt zowel de buitenkant laten voorzien van een vorm als aan de binnenkant van het papier een vorm weg te halen. Zo maak je bijvoorbeeld een gedeelte van de binnenkant van een folder zichtbaar.


Productie

We drukken altijd eerst je ontwerp op grote vellen papier. het mes wordt tegelijk geproduceerd waarna bij de afwerking vervolgens het proces begint. 
Het mes wordt gesteld in de machine zodat deze precies boven het ontwerp valt. Als alles goed is gesteld, kan het stansen beginnen. 1 voor 1 schieten de vellen langs het mes waarbij deze de vormen uit het papier drukt. Het resultaat is een op maat gemaakt ontwerp.