Stansen

Het op maat uitsnijden van jouw drukwerk


Wat is stansen?

Stansen is een drukwerkafwerking waarbij een vorm door een stansmachine uit een groter vel wordt geslagen. Bij veel drukwerk kun je kiezen of je de vorm rechthoekig of in een vrije vorm wilt laten uitsnijden. Rechthoekig houdt in dat het in een vaste rechte vorm wordt uitgesneden. Hierbij kun je kiezen uit verschillende vastgestelde formaten. Laat je het drukwerk in een vrije vorm uitsnijden? Dan betekent dit dat je de vorm van het drukwerk zelf kunt bepalen. Vormen die niet uit papier gesneden kunnen worden omdat ze geen rechthoekige vorm hebben, worden gestanst en dus uit een groter vel geslagen. Voor drukwerk met speciale vormen is stansen dé techniek.

Hoe wordt drukwerk gestanst?

Drukwerk wordt gestanst met behulp van een speciale stansmachine. Om te beginnnen wordt er een stansvorm aangemaakt. Dit is de vorm waarin jij jouw drukwerk wilt hebben en in deze vorm zitten messen. Deze stansvorm wordt in de machine geplaatst en de machine slaat aan de hand hiervan jouw vorm uit het vel.

Een andere manier om jouw drukwerk in de juiste vorm te snijden is door middel van een Zünd. Dit is een geautomatiseerde machine die met een laser de juiste vorm uit het papier snijdt. Deze manier is meer geschikt voor kleine oplages, omdat de opstartkosten van een Zünd snijmachine hoger zijn dan die van een stansmachine. Voor grotere oplages wordt dus over het algemeen een stansmachine gebruikt.

Vroeger werd drukwerk met de hand gestanst met behulp van een stansmes. Tegenwoordig zijn er echter gecomputeriseerde manieren om dit te doen.

Waarom drukwerk stansen?

Met gestanst drukwerk kun je de vormen en figuren van je drukwerk zelf bepalen. De vorm die jij wilt maken wordt omgezet in een stansvorm, waarna het papier op de messen wordt gedrukt en jouw drukwerk in de perfecte vorm eruit komt. Daarnaast kun je met een stansapparaat heel eenvoudig verschillende vormen stansen, omdat je de stansvorm kunt vervangen.

Welke producten worden gestanst?

Je kunt papier en karton laten stansen. Zodra de vorm anders is dan de rechte standaard vorm, gaat deze gestanst worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor jouw deurhangers of boekenlegger. Verder kunnen flyers en speelkaarten ook gestanst worden. Dit zijn enkel wat voorbeelden van producten waarbij deze techniek toe te passen is. Eigenlijk worden alle papieren en kartonnen producten, die geen standaard rechte vorm hebben, gestanst.

Producten met stansen
Hardcover boeken
Speelkaarten
Ronde Stickers
Boekenlegger