PMS kleuren

Hoe gebruik je PMS kleuren in je drukwerk?

Geplaatst door:
Datum: woensdag 14-12-2016

Wat zijn PMS kleuren en waarom verschillen deze van andere kleursoorten? Niet iedereen is hiervan op de hoogte maar je kunt ze zeker goed gebruiken in je drukwerk. Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijfslogo moet ontwerpen of relatiegeschenken gaat bedrukken.

Verschillende PMS kleuren

PMS staat voor Pantone Matching System. PMS kleuren zijn dan ook hetzelfde als Pantone kleuren. Dit zijn kleuren waarbij de inkt van tevoren wordt gemengd tot de juiste combinatie. Oorspronkelijk waren er 500 PMS kleuren, maar door de introductie van fluorescerende en lichtvaste  kleuren en toevoegingen als ‘Dry trap’ zijn er hedendaags ruim 1.100 verschillende kleuren.

Elke PMS kleur heeft meerdere soorten. Deze worden aangegeven door specifieke lettercodes. Elke kleursoort heeft een coated (lettercode: C) en een uncoated (lettercode: U) variant. De coated variant wordt gedrukt op een glad papiersoort. Hier zit – zoals de naam al doet vermoeden - een coating op. Door de coating blijft de inkt op het papier liggen in plaats van dat het geabsorbeerd wordt. De uncoated variant wordt gedrukt op gewoon papier. Hier wordt de inkt wel geabsorbeerd, waardoor de kleur er ietwat zachter uit ziet


Pantone waaier

Pantone waaier

Een Pantone waaier is een handig hulpmiddel bij het kiezen van een kleur voor je bedrukking of voor het maken van je logo. Wil je een mooie tint groen in je logo? Dan kies je er één uit de waaier. Bij de kleur staat een lettercode. Met deze code bij de hand, zul je nooit een andere tint groen krijgen. Een Pantone waaier is niet goedkoop. Online, op de website van Pantone, kun je de coated & uncoated waaiers gezamenlijk voor ruim €150,- kopen.

PMS voor huisstijl drukwerk

PMS kleuren worden overal ter wereld hetzelfde gedrukt. Dus zonder kleurverschil. Als je bijvoorbeeld ‘Pantone 680 U’ nodig hebt voor je visitekaartjes, dan hoef je niet bang te zijn dat er een kleurverschil is ten opzichte van een eerdere bestelling die je destijds bij een ander bedrijf of in een ander land hebt besteld. Deze tint bestaat altijd uit dezelfde kleurencombinatie. Daarom zal het nooit donkerder, lichter of anders uitvallen. Het is altijd precies hetzelfde.  Zo gebruikt een groot merk als ING altijd ‘blauw 281’ en ‘oranje 165’. Dit zullen overal ter wereld dezelfde kleuren blauw en oranje zijn op het drukwerk.

NB: Bij full color bedrukking is het mogelijk dat er kleine kleurverschillen ontstaan tussen verschillende drukgangen. Bij PMS drukwerk is dat nooit het geval. Je kleur komt er bij elke drukgang in dezelfde kleur uit.
PMS CMYK verschil

Kleurgebruik in Adobe

Het programma Adobe Illustrator bestaat uit een brede selectie gereedschappen en hulpmiddelen. Voor opmaak van drukwerk waarbij je PMS kleuren moet gebruiken, kun je in dit programma uit verschillende kleurboeken kiezen om de juiste kleuren toe te voegen. Hieronder laat de video zien hoe je dit toepast.