PMS (Pantone) kleuren

Pantone Matching System


PMS is de afkorting voor het Pantone Matching System. Het 'systeem' wordt wereldwijd gebruikt. Elke kleur heeft zijn eigen code en is altijd hetzelfde. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor huisstijlen van bedrijven zodat het drukwerk altijd. Bij een CMYK bedrukking kan er nog wel eens verschil ontstaan tussen verschillende machines en drukgangen. 

Doorgaans wordt tot maximaal 3 PMS kleuren gedrukt. Het kan ook een extra kleur zijn in een full color drukproces. Bijvoorbeeld als er goud of zilver in het ontwerp zit. Ook zijn er fellere kleuren beschikbaar in PMS. Met name felgroen, oranje en fluortinten kunnen met PMS uitstekend gedrukt worden.

PMS kleuren zitten niet standaard op de pers waardoor de machines vaak opnieuw ingesteld moeten worden. Dit heeft als gevolg dat de levertijd vaak langer is en de prijs iets hoger is in vergelijking met full color bedrukkingen.

Bij huisstijl drukwerk wordt vaak PMS gebruikt
Briefpapier
Visitekaartjes PMS kleuren
Notitieblokken

PMS kleuren kennen we in verschillende varianten. Ze worden opgesplitst in 'uncoated' en 'coated' kleuren. Dit is te herkennen door de 'U' en de 'C' die achter de kleurcode staat. De uncoated kleuren worden gedrukt op ongestreken (uncoated) papiersoorten. De coated kleuren worden gedrukt op gestreken (coated) papiersoorten. De coated varianten zijn altijd feller simpelweg omdat de papiersoorten hier beter geschikt voor zijn.

Naast de uncoated en coated soorten zijn er ook nog Metallic, Neon en Pastel PMS kleuren. De metallic kleuren worden veel gebruikt om goud-, zilver- en bronstinten te kunnen bedrukken. Neon PMS kleuren zijn zeer fel en pastel kleuren uiterst zacht.