Wat is akoestiek en hoe kun je het verbeteren?

Met deze handige tips kan jij op kantoor of in je winkel de akoestiek verbeteren!

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: dinsdag 21-05-2024

Je bent vast wel eens in een restaurant of een kantoorruimte geweest waar mensen elkaar gaan overstemmen om toch verstaanbaar te zijn. Dit heeft vaak te maken met een slechte akoestiek. Wist je dat een slechte akoestiek naast geluidsoverlast ook kan zorgen voor concentratieproblemen? Gelukkig hebben wij een aantal akoestische oplossingen tegen irritante galm of lawaaierige omgeving. 

Wat is akoestiek?

Akoestiek is volgens Van Dale “de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden”. Wij leggen dit graag verder uit.

Een ruimte bevat veel ‘harde materialen’ zoals vloeren, ramen en wanden. Geluid bestaat uit trillingen die zich voorplanten en weerkaatsten op deze harde materialen. Wanneer geluid weerkaatst wordt, duurt het even voordat het stil is. Dit heet nagalm en veroorzaakt een slechte akoestiek.

Om nagalm te voorkomen is het nodig om ‘zachte materialen’ zoals meubels, planten en wanddecoratie toe te voegen aan een ruimte. Zachte materialen zorgen er namelijk voor dat geluid geabsorbeerd wordt. Als je zachte materialen toevoegt kan geluid niet meer weerkaatsen en verbeter je de akoestieke waarde van een ruimte. 

Hoe kun je akoestiek verbeteren?

Een vervelende akoestiek is een veelvoorkomend probleem. Niet alleen op kantoren en in restaurants, maar ook in je woonkamer. Nu je weet wat akoestiek is, leggen we graag uit met welke middelen je het probleem kunt oplossen. We geven graag een aantal tips voor zachte materialen die de akoestiek verbeteren.

Akoestische wandpanelen

Met akoestische wanddecoratie kun je de akoestiek verbeteren. Omdat wanddecoratie vaak op ooghoogte hangt, verbetert het de spraakverstaanbaarheid van een ruimte. Laat akoestische wandpanelen bedrukken met een mooie print, dit maakt de ruimte direct sfeervoller. Daarnaast hebben we voor op kantoor ook akoestische bureaupanelen en complete scheidingswanden. 

Scheidingswanden

Naast decoratie aan de wand, kun je ook denken aan scheidingswanden. Naast dat het geluid absorbeert, zorgt een scheidingswand ook voor geluidsabsorptie. Scheidingswanden zijn er in vele soorten, zoals room- en deskdividers. Je kunt kiezen voor een mobiele scheidingswand waar je tijdelijk ruimtes mee af kunt sluiten.

Akoestisch vilt

Met akoestisch vilt kun je ruimtes voorzien van schitterende wandbekleding. Het duurzame akoestische vilt is verkrijgbaar in meer dan 30 kleuren en geheel op maat te snijden in elke vorm. Het materiaal heeft een brandcertificaat dus uitermate geschikt voor winkels en kantoorruimtes. 

Textielposters

Een andere subtiele manier is om textielposters aan de wand te hangen. Het structex materiaal heeft een natuurlijke look en vanwege de dikte ook een geluiddempend effect. Dit materiaal is tevens voorzien van een B1 brandcertificaat, waardoor het uitstekend in de retail gebruikt kan worden. Je kunt kiezen uit vele formaten. De textielposters leveren we inclusief beukenhouten stokken. 

Tapijt

Een harde vloer kan een van de redenen zijn waardoor geluid terugkaatst. Je kunt de akoestiek verbeteren door een harde vloer te vervangen voor tapijt. Je kunt tapijt ook laten bedrukken, zodat de vloer bij je inrichting en huisstijl past. Als je niet de hele vloer wilt bedekken, kun je ook een vloerkleed toevoegen aan je interieur. 

Zitzakken

Naast bovenstaande akoestische oplossingen kun je ook met meubels en accessoires de akoestiek verbeteren. Voeg bijvoorbeeld zitzakken toe aan je interieur, zodat het geluid moeilijker kan weerkaatsen. Dit is tevens een sfeervolle oplossing; collega's of gasten kunnen zo op een ontspannen manier met elkaar communiceren of vergaderen. 

Note: Dit artikel is op 21 mei 2024 geüpdatet. Het originele bericht is geplaatst op 17-07-2020.