Wat is akoestiek en hoe kun je het verbeteren?

+ 4 tips voor materialen die de akoestiek verbeteren

Geplaatst door:
Datum: vrijdag 17-07-2020

Je bent vast wel eens in een restaurant of andere ruimte geweest waar mensen elkaar gaan overstemmen om toch verstaanbaar te zijn. Dit heeft vaak te maken met een slechte akoestiek, wat geluidsoverlast en concentratieproblemen kan veroorzaken.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is volgens Van Dale “de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden”. Wij leggen dit graag verder uit.

Een ruimte bevat veel ‘harde materialen’ zoals vloeren, ramen en wanden. Geluid bestaat uit trillingen die zich voorplanten en weerkaatsten op deze harde materialen. Wanneer geluid weerkaatst wordt, duurt het even voordat het stil is. Dit heet nagalm en veroorzaakt een slechte akoestiek.

Om nagalm te voorkomen is het nodig om ‘zachte materialen’ zoals meubels, planten en wanddecoratie toe te voegen aan een ruimte. Zachte materialen zorgen er namelijk voor dat geluid geabsorbeerd wordt. Als je zachte materialen toevoegt kan geluid niet meer weerkaatsen en verbeter je de akoestieke waarde van een ruimte. 

Hoe kun je akoestiek verbeteren?

Een vervelende akoestiek is een veelvoorkomend probleem. Niet alleen op kantoren en in restaurants, maar ook in je woonkamer. Nu je weet wat akoestiek is, leggen we graag uit met welke middelen je het probleem kunt oplossen. We geven graag een aantal tips voor zachte materialen die de akoestiek verbeteren.

Akoestische wandpanelen

Met akoestische wanddecoratie kun je de akoestiek verbeteren. Omdat wanddecoratie vaak op ooghoogte hangt, verbetert het de spraakverstaanbaarheid van een ruimte. En als je de wandpanelen laat bedrukken met een mooie print, maak je een ruimte direct gezelliger.

Scheidingswanden

Naast decoratie aan de wand, kun je ook denken aan scheidingswanden. Naast dat het geluid absorbeert, zorgt een scheidingswand ook voor geluidsabsorptie. Scheidingswanden zijn er in vele soorten, zoals room- en deskdividers. Je kunt kiezen voor een mobiele scheidingswand waar je tijdelijk ruimtes mee af kunt sluiten.

Tapijt

Een harde vloer kan een van de redenen zijn waardoor geluid terugkaatst. Je kunt de akoestiek verbeteren door een harde vloer te vervangen voor tapijt. Je kunt tapijt ook laten bedrukken, zodat de vloer bij je inrichting en huisstijl past. Als je niet de hele vloer wilt bedekken, kun je ook een vloerkleed toevoegen aan je interieur.

Zitzakken

Naast bovenstaande akoestische oplossingen is kun je ook met meubels en accessoires de akoestiek verbeteren. Voeg bijvoorbeeld zitzakken toe aan je interieur zodat het geluid moeilijker kan weerkaatsen.

Ervaar jij ook een slechte akoestiek? Bekijk dan alle akoestische oplossingen en los het probleem binnenkort op.