Wat is een vector bestand?

Altijd een logo in de juiste kwaliteit met een vector bestand.

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: maandag 25-11-2019

Vector bestanden zijn een belangrijk onderdeel bij het opmaken van je drukwerk. Maar wat is een vector bestand? Een vector bestand is een digitale, grafische afbeelding die je oneindig kunt verkleinen en vergroten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het bestand is namelijk niet opgebouwd uit pixels (kleine vierkantjes) maar uit lijnen.

Hoe kun je een vector bestand maken?

Om een vector te bestand te maken, heb je een grafisch programma nodig waarmee dit kan. Met de programma’s Adobe Illustrator en Adobe InDesign creëer je automatisch vector bestanden.  Alle teksten en vormen die je hierin opmaakt zijn direct vector.

Zorg er altijd voor dat je PDF en EPS bestanden bewaart. Deze worden namelijk altijd gevectoriseerd opgeslagen. Zo kun je hier later altijd nog wijzigingen in aanbrengen.

Waarom is een vector zo belangrijk?

Met een vector bestand kun je (zoals eerder aangegeven) oneindig verkleinen en vergroten zonder kwaliteitsverlies. Daarom worden logo’s vaak zo opgemaakt. Elke designer kan met een vector uit de voeten. Het logo kan worden gebruikt op al je drukwerk maar ook op je digitale bestanden. Het voordeel is dat je niet meer hoeft te zoeken naar een bestand in de juiste kwaliteit.

Daarnaast is een vector voor sommige drukwerktechnieken vereist. Wil je bijvoorbeeld hoodies bedrukken, dan volgen de machines de lijnen van je bestand om zodoende de bedrukking te kunnen maken. Ook als je stickers of plaatmateriaal in je logo wilt laten uitsnijden, moeten de machines de lijnen volgen. Die lijnen worden alleen getraceerd als het bestand vector is.

Logo omzetten naar vector bestand

Wil je een bestaand logo omzetten naar vector bestand? Dan heb je drie opties:

  • Overtrekken: Met Adobe Illustrator heb je de optie om een gepixeld bestand (PNG, JPEG) over te trekken. Het programma traceert dan automatisch alle lijnen en trekt deze over zodat er een vector ontstaat. Bij hele onscherpe en gedetailleerde logo’s is dit niet zo’n goede optie.
  • Namaken: Je kunt het logo in Illustrator of InDesign opnieuw maken. Dan is deze direct vector.
  • Designer bellen:  De makkelijkste optie is om contact te leggen met de designer / beheerder van je huisstijl. Deze hebben bijna altijd ook de gevectoriseerde bestanden. Vaak sturen ze je alleen de pixel bestanden zodat jij er niet veel mee kunt. Een slimme designer heeft altijd een vector versie van je logo.

Vector bestand maken in Photoshop?

Helaas, dit is geen mogelijkheid. Met Photoshop kun je geen vectors maken. Het programma werkt standaard in pixels. In Photoshop is het bijvoorbeeld belangrijk dat je in de juiste resolutie werkt. Voor drukwerk is dat 300 DPI en voor websites / beeldschermen is dat 72 DPI. Omdat een vector oneindig vergroot of verkleind kan worden is de resolutie of DPI niet meer belangrijk.
Omdat het simpelweg niet kan, heeft het ook geen zin om een EPS of PDF bestand vanuit Photoshop op te slaan. Het blijven pixels.

Nu je weet hoe je een vector bestand opmaakt, is het tijd om te bestellen. Neem een kijkje bij onze textiel producten en relatiegeschenken en lever je bestanden aan als een pro!