Wat is offset drukken?

Waarom kiezen voor een offset druk?

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: woensdag 20-09-2017

Offset drukken is een van de meest gebruikte druktechnieken. Bij een offsetdruk wordt er gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Op deze plaat wordt je ontwerp geplaatst. Bij offsetdrukken wordt het beeld via een laser belicht op de plaat. De informatie die gedrukt wordt komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier. Daarom heet het dan ook ‘offset’. 

Drukplaten offset

Maar hoe gaat dat nu precies in werking? Allereerst worden er verschillende drukplaten gemaakt. Elke drukplaat bevat een bepaalde kleur. Vervolgens begint het drukproces. Het product gaat langs verschillende delen van de machine. Vervolgens wordt per kleur het ontwerp op het product aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een folder, maar ook een brochure of flyer zijn.

Drukstraat

CMYK of PMS?

Bij deze techniek wordt er dus gebruik gemaakt van drukplaten. Op elke plaat wordt een bepaalde kleur aangebracht. Je kunt hierbij kiezen uit het CMYK- of het PMS systeem. Bij CMYK kleuren worden er altijd 4 platen gemaakt. Bij PMS kleuren ligt dat er maar net aan welke kleuren je kiest.

Bij CMYK staat elke letter voor een bepaald woord, welke verschillende kleuren inkten beschrijven. CMYK wordt ook wel een vierkleurendruk, of full color genoemd. Het betekent het volgende:

  • C: cyaan,
  • M: magenta,
  • Y: yellow,
  • K: key (zwart).

CMYK offset drukwerk

Het PMS kleurensysteem is een wereldwijd systeem.. Er zijn ruim 1100 PMS kleuren gedefinieerd. Je gebruikt PMS kleuren als je wilt dat jouw huisstijl of logo altijd dezelfde kleur is. Je gebruikt het bijvoorbeeld als je je huisstijl of logo wilt laten drukken op een envelop of visitekaartje. Het voordeel van offset drukken is dat je het in PMS kan laten doen. Je krijgt dan een hogere kwaliteit. Bij een digitale druk kan dit namelijk niet.

Voor meer informatie over PMS, zie dit artikel over PMS kleuren.

Offset drukken of digitaal printen?

Zowel offset drukken als digitaal printen hebben hun voor- en nadelen. Om ervoor te zorgen dat jij altijd de juiste keuze maakt, hebben we het hieronder even uitgelegd voor je.

Bij digitaal printen zijn er zeer lage vaste kosten per drukopdracht. Handig als je geen grote oplages hoeft te drukken. Daarnaast is digitaal printen zeer geschikt voor gepersonaliseerd drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan een toegangskaart, waarop een uniek nummer staat. Als laatste is digitaal printen de beste keuze als je afwijkende formaten wilt laten bedrukken. In alle gevallen kies je er dus voor om je drukwerk digitaal te laten printen.

Heb je juist behoefte aan het laten drukken van grote oplages, dan moet je kiezen voor offset drukwerk. Doordat de drukplaten maar éénmaal gemaakt hoeven te worden, zijn de opstartkosten wel hoger, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Je hebt namelijk al 1.000 offset gedrukte flyers voor de prijs van 150 digitaal geprinte flyers. Erg interessant dus als je bijvoorbeeld 50.000 flyers nodig hebt!

Een grote oplage betekent niet per sé een langere levertijd. Bij ons kun je jouw offset drukwerk de volgende dag al laten bezorgen. Als je er maar voor zorgt dat je de bestanden voor de deadline hebt aangeleverd. Ben je vergeten je drukwerk te bestellen, maar heb je het de volgende dag wel nodig? Het is mogelijk!

Heb je dus behoefte aan grote aantallen drukwerk? Dan kun je het beste kiezen voor offset drukwerk. Je zult dan altijd voordeliger uit zijn!

Wil je een kleine oplage laten drukken? Kies dan voor digitaal drukwerk.

Kleur/kwaliteitsverschil

Let er wel op dat je, als je de ene keer digitaal laat printen, en de volgende keer offset laat drukken, je kwaliteit- of kleurverschil kan zien. Dit komt door de verschillende drukwerktechnieken. Echter is dit verschil tegenwoordig minimaal. Wil je dus altijd dezelfde kleur? Kies dan altijd voor dezelfde druktechniek.