Afloop

Waarom het belangrijk is om afloop toe te voegen aan je drukbestanden


Wanneer je drukwerk opmaakt in een opmaakprogramma dan is het heel belangrijk dat je direct afloop (bleed) aan je document toevoegt. Dit is de extra ruimte buiten je eindformaat. Deze extra ruimte is nodig voor de productie van je drukwerk. Jouw ontwerp wordt namelijk op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken moet het uit dit vel worden schoongesneden. Aflopend printen gebeurt heel nauwkeurig, maar toch kan het mes er altijd een millimeter naast zitten. Dit kan dan zorgen voor een witte rand. Als je afloop hebt toegevoegd dan ontstaat er nooit een witte rand. Afloop wordt bleed in Photoshop of InDesign genoemd als je de instellingen op Engels hebt staan.

Je creëert afloop door het ontwerp over de rand van het eindformaat te laten lopen. Per drukker verschilt de hoeveelheid afloop, maar meestal wordt 3 mm afloop gehanteerd. Wil je bijvoorbeeld een A4 (210 x 297 mm) laten drukken dan stel je het eindformaat als dusdanig in. Vervolgens voeg je 3 mm afloop toe aan elke zijde (boven, onder, links en rechts). Het aanleverformaat wordt dan dus aan alle zijdes 3 mm groter. In dit geval wordt het dus 216 x 303 mm. 

LET OP: Die extra 3 mm afloop wordt tijdens het productieproces dus weggesneden. Zet hier dus nooit belangrijke gegevens in zoals teksten, delen van logo's of afbeeldingen.

Alle papierproducten hebben afloop nodig.
Alle papierproducten hebben afloop nodig.
Folders
Roll-up banner
Flyers
Goedkope posters

De hoeveelheid afloop / bleed verschilt per product. Over het algemeen houden wij voor al het papieren drukwerk 3 mm afloop aan alle zijdes aan. Voor signing houden we over het algemeen 10 mm aan alles zijdes aan.

LET OP:
Drukwerk wordt altijd gesneden. Je legt afloop (bleed) aan om witte randen te voorkomen. Is de achtergrond van je design wit, dan is het niet per se nodig maar wel fijn voor de productie zodat ze weten dat je bestand goed is aangeleverd.

Afloop toevoegen? Bekijk onze tutorial!