Opslaan als PDF

Portable Document Format bestand opslaan


Drukkers werken het liefst met een PDF, voluit Portable Document Format. Een bestand aanleveren als PDF is vaak een aanlevereis. Alle belangrijke informatie kan namelijk in dit bestandstype worden opgeslagen. Zo kan de drukker met bepaalde software snel en eenvoudig zien of jouw document voldoet aan de juiste specificaties en dus zonder problemen gedrukt kan worden. Jouw PDF wordt op een drukvel gepositioneerd en het drukken kan beginnen. 

Als je ontwerp klaar is, sla deze dan altijd op als een PDF. Lever nooit open bestanden aan. Je loopt hiermee het risico dat bepaalde elementen verspringen of zelfs verdwijnen omdat er bijvoorbeeld in verschillende versies wordt gewerkt.

Drukwerk opslaan als PDF

In je ontwerpprogramma sla je altijd een PDF versie op van je design. Tijdens het opslaan kun je vaak kiezen voor een bestandstype. In Adobe Indesign of Adobe Illustrator kun je ook nog verschillende type PDF presets (voorinstellingen) selecteren. Kies voor drukwerk altijd voor een PDF/X-3:2002. Kies vervolgens ook nog voor de juiste opties voor het aanleveren zoals bleed, snijtekens en andere markeringen.

Ga je een bestand aanleveren als PDF? Bekijk onze opmaakinstructies in de onderstaande video.