Foliedruk

Maak je drukwerk extra luxe met een foliedruk


Met foliedruk breng je een dun laagje folie aan op bepaalde delen van je drukwerk. Folie is doorgaans goud of zilver. Het wordt veel gebruikt bij luxe visitekaartjes, trouwkaarten en hardcover boeken. Een ander voorbeeld is foliedruk etiketten.

Hoe wordt de folie aangebracht op je drukwerk?

Er zijn verschillende manieren van foliedruk. Elke productiewijze heeft ook zijn eigen, unieke uitstraling.

  • Foliepregen: door middel van een preegvorm/stempel wordt de folie onder hoge druk op het drukwerk geperst.
  • Inline foliedruk: een speciale coating op het drukwerk zorgt ervoor dat folie op de delen blijft plakken waar de coating aanwezig is.

Producten met foliedruk
Luxe visitekaartjes
Hardcover boeken
Almanakken
Trouwkaarten

Soorten folie

Bij inline foliedruk heb je vaak alleen de keuze uit goudfolie en zilverfolie. Heel soms kun je nog kiezen voor roségoud. Bij inline foliedruk wordt de folie via een rol aangebracht op het drukwerk. Die rol met folie wil je zo weinig mogelijk wisselen zodat de machine niet opnieuw ingesteld hoeft te worden.

Bij foliepregen is de keuze uit verschillende soorten folies veel uitgebreider. Bij foliepregen heb je altijd te maken met een uniek opstartproces. Hierdoor maakt het voor de kosten niet uit welke kleur folie er gebruikt wordt.

Als je middels een foliepreeg je drukwerk wilt voorzien van foliedruk dan heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Bijna alle effen kleuren zijn beschikbaar in een matte en en glanzende variant. Zilver en goud foliedruk zijn er verschillende tinten. Daarnaast zijn er ook folies met een bepaald effect zoals bijvoorbeeld een hologram, parelmoerglans of een reliëf met bijvoorbeeld een wapen.

Folie op snede

Een mooi voorbeeld van foliedruk is folie op snede. Hierbij worden de zijkanten van het papier voorzien van foliedruk. Je komt dit tegen bij boeken en visitekaartjes. Als het boek gesloten is, of de visitekaartjes op een stapeltje liggen dan zie je dit mooi terugkomen.