Laminaat

Drukwerk lamineren beschermt je papieren met een extra laagje folie


Laminaat is een dunne, transparante folie die na het drukken over het papier wordt gelegd. De folie is dusdanig dun dat deze nauwelijks waarneembaar is. Het laminaat beschermt je drukwerk doordat het minder makkelijk kan scheuren, vouwen en watervast is. Lamineren van papier wordt bijvoorbeeld veelgebruikt voor menukaarten. Of lamineer je visitekaartje met glanslaminaat of mat laminaat.

Soorten laminaat

Lamineren papier; verschillende soorten:

  • Glanslaminaat: Geeft je drukwerk een scherpe fotoglans en brengt de kleuren extra naar boven. Dit wordt o.a. gebruikt voor onderleggers A3 lamineren.
  • Matlaminaat: Geeft een zakelijk, luxe uitstraling
  • Soft-touch laminaat: Is qua uitstraling gelijk aan matlaminaat. Echter voelt het zijdezacht aan. 
  • Linnen laminaat: Geeft je drukwerk een soort linnepersing. Je vindt dit o.a. terug op de cover van je paspoort.

Producten voorzien van laminaat
Goedkope visitekaartjes
Softcover boeken
Luxe visitekaartjes
Brochures geniet

Enkelzijdig of dubbelzijdig lamineren?

Je hebt bijna altijd de keuze om je drukwerk enkelzijdig of dubbelzijdig te laten drukken. Dat geldt ook voor lamineren.
Dubbelzijdig lamineren wordt veelal toegepast op drukwerk met twee pagina's. Een voorkant en een achterkant zonder vouw.
Enkelzijdig lamineren wordt veel toegepast bij producten met een specifieke buiten- en binnenzijde. Bijvoorbeeld een brochure. Daarbij is het niet echt nodig om de binnenkant te lamineren. Vaak wordt de cover zelfs enkelzijdig gelamineerd. Ook verpakkingen zoals doosjes worden niet aan de binnenzijde gelamineerd.

Kun je laminaat nog extra afwerken?

Laminaat kan in de meeste gevallen nog worden voorzien van een extra afwerking. Vooral bij matlaminaat geeft dat een mooi, constrasterend effect. Denk bijvoorbeeld aan foliedruk, spot-uv lak of relieflak.