Schoonsnijden

Een manier om de randen van jouw drukwerk af te snijden


Wat is schoonsnijden?

Schoonsnijden is het afsnijden van een product naar het gewenste formaat. Drukwerk wordt altijd op een vel geprint wat groter is dan het eindformaat. Dit is dan ook de reden dat wij je altijd vragen een afloop in het bestand toe te voegen, zodat wij het overgebleven randje weg kunnen snijden en de print tot aan de rand van het product loopt. Deze afloop is over het algemeen 3 mm en komt rondom de gehele print. De afloop wordt ook wel bleed genoemd.

Schoonsnijden of contoursnijden?

Waar bij schoonsnijden in een rechte lijn het drukwerk wordt afgesneden, gebeurt dat bij contoursnijden in een zelf aangegeven vorm. Bij contoursnijden bepaal jij zelf de contour die jij wilt dat wij volgen om jouw drukwerk uit te snijden. Onder deze techniek valt elke vorm die geen rechthoek of vierkant is. Contoursnijden wordt op de site ook wel aangegeven als ‘vrije vorm’. Zo zie je bijvoorbeeld dat je bij stickers kunt kiezen tussen een rechthoekige vorm of vrije vorm. Schoonsnijden komt overeen met rechthoekig en contoursnijden komt overeen met vrije vorm.

Welke producten worden schoongesneden?

Eigenlijk worden alle producten die rechthoekig of vierkant van vorm zijn schoon gesneden. Zo worden bijvoorbeeld abri’s, spandoeken, raamstickers en een foto op canvas schoon gesneden. Niet alleen stickers, maar ook veel andere producten, kunnen niet alleen schoon worden gesneden, maar kunnen ook contour worden gesneden.

Producten met schoonsnijden
Abri
Briefpapier
Spandoeken
Notitieblokken