Milieubewust op kantoor: 5 tips & tricks

Met een paar aanpassingen wordt je kantoor een stuk milieubewuster

Hans
Geplaatst door: Hans
Datum: dinsdag 08-09-2020

De aandacht voor duurzaamheid blijft groeien. Ook in het bedrijfsleven wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker. Wat kun je doen om milieubewust op kantoor te zijn? Dit kan al door een paar kleine aanpassingen te maken. Wij geven je 5 simpele tips & tricks voor een milieuvriendelijker kantoor.

#1: Verduurzaam kantoorartikelen

Milieubewust op kantoor

Op kantoor gaan er heel wat kantoorartikelen doorheen. De eerste stap naar een milieubewust kantoor is het verduurzamen hiervan. Van ieder kantoorartikel bestaat inmiddels wel een groene variant. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke enveloppen, notitieboekjes, ringbanden en visitekaartjes. Daarnaast kun je kantoorartikelen hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld oude dozen als verpakkingsmateriaal of de achterkant van gebruikte documenten om notities op te maken.

Ga je kantoorartikelen bestellen? Denk dan goed na over de oplage. Als je zeker weet dat je het product over een half jaar weer nodig hebt, kun je beter een hogere oplage bestellen. Dit scheelt een ritje, verpakkingsmateriaal én is in verhouding vaak goedkoper. Win-win situatie dus!

#2: Kies voor milieuvriendelijk papier

Milieubewust op kantoor

De volgende stap is om het printgedrag op kantoor onder de loep te nemen. Dit kun je namelijk heel eenvoudig verduurzamen. Bedenk allereerst of het écht nodig is om iets te printen. Blijkt het noodzakelijk? Vervang je printpapier dan voor een papiersoort met FSC-keurmerk. Probeer daarnaast zoveel mogelijk dubbelzijdig en in grijswaarden te printen.

Ook marketingmateriaal zoals flyers, stickers en posters kun je op duurzaam papier laten drukken. Er komen steeds meer duurzame en gerecyclede papiersoorten op de markt waaruit je kunt kiezen. Een voorbeeld hiervan is PaperWise, dat gemaakt wordt van landbouwafval.

#3: Gebruik mokken in plaats van wegwerpbekers

Herbruikbare mokken

Geen koffie of thee meer drinken om milieubewust op kantoor te zijn is wat ons betreft een dikke no go. Naast dat je kunt kiezen voor biologische koffie en thee, kun je al je collega’s een eigen mok geven. Hiermee laat je het tijdperk van wegwerpbekers achter je en dat scheelt een hoop afval! De mokken kun je persoonlijk maken door ze te bedrukken met een naam en/of logo. Als je toch wegwerpbekers gebruikt: kies dan voor ecologische bekers.

#4: Geef alleen groene relatiegeschenken

Gerecyclede relatiegeschenken

Wil je relaties op een groene manier een blijk van waardering geven? Dat kan! Gebruik hiervoor milieuvriendelijke relatiegeschenken, gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. Bijvoorbeeld gerecyclede canvas tassen of herbruikbare waterflessen. Het voordeel van groene relatiegeschenken is dat je direct aan je relaties laat zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt.

#5: Schrijf met milieuvriendelijke pennen

Duurzame pennen Prodir

Een andere tip om milieubewust op kantoor te zijn is het gebruik van duurzame Prodir pennen. Wist je dat hier veel duurzame alternatieven voor bestaan? Naast dat je hervulbare pennen hebt, bestaan er ook pennen van gerecycled karton of plastic. Daarnaast kun je kiezen voor pennen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, zoals kurk of bamboe.

Het milieu zo min mogelijk belasten hoeft helemaal niet duur te zijn. Deze simpele tips & tricks zijn voor elk bedrijf, zowel klein als groot, toepasbaar. Wat doen jullie al om milieubewust op kantoor te zijn?