Stickers ontwerpen en drukken, hoe doe je dat?

Je eigen stickers ontwerpen met behulp van onze tips

Geplaatst door:
Datum: vrijdag 24-07-2020

Wil je eigen stickers ontwerpen? Om stickers van hoge kwaliteit te drukken is het van belang om een goed drukbestand aan te leveren. Daarnaast is een opvallend en mooi ontwerp belangrijk. Hoe maak je eigen stickers? Volg de onderstaande stappen om gepersonaliseerde stickers te maken.

Waar wil je de stickers voor gebruiken?

Als eerste stap bepaal je voor welke toepassing je de stickers gaat gebruiken. Als je het doel hebt vastgesteld kun je aan de hand hiervan een eigen ontwerp maken. Voordat je begint met ontwerpen raden wij aan om eerst te bepalen welke informatie je kwijt wilt. Denk hierbij aan je logo, een kortingspercentage of een link naar je website.

Bepaal de vorm en het formaat

Stickers zijn er in vele vormen en formaten. Bepaal aan de hand van je ontwerp wat de beste vorm voor je stickers is. Naast ronde en rechthoekige stickers, kun je ook stickers maken in een vorm naar keuze. Een voorbeeld hiervan is een sticker in de vorm van je logo.

De juiste materiaalkeuze

Daarnaast heb je keuze uit allerlei materialen. Veelvoorkomende soorten zijn papieren en vinyl stickers. Een ander materiaal is bijvoorbeeld magneetfolie, welke blijft plakken op metalen ondergronden. Ook heb je keuze uit materiaal voor binnen- of buitengebruik. Bij het kiezen van het materiaal is het ook belangrijk om uit te gaan van je ontwerp en toepassing. Ga je raamstickers bestellen? Dan kies je voor transparant vinyl!

Stickers ontwerpen: belangrijke tips

Stickers ontwerpen

Perfecte stickers ontwerpen en drukken doe je door een goed drukbestand aan te leveren. Wij geven je hiervoor graag een aantal belangrijke tips.

Voeg een afloop toe

Stickers worden op een groot vel gedrukt. Jouw ontwerp staat hier meerdere keren op en wordt aan het eind van het drukproces uitgesneden. Omdat een snijmachine een afwijking van 2 mm kan hebben, is het belangrijk om een afloop toe te voegen. Deze varieert van 1 tot 5 mm. Op onze website kun je bij ieder product een werktekening downloaden. Hierin staat voor het gemak al de juiste afloop ingesteld. Indien je geen afloop gebruikt, krijgen je stickers een witte rand.

Afbeeldingen met hoge resolutie

Ga je stickers ontwerpen met een foto of ander soort afbeelding? Let er dan op dat deze minimaal 300 DPI is. Wanneer je afbeelding minder dan 300 DPI is, is deze van een te lage resolutie, waardoor de stickers onscherp kunnen worden.

Contourteksten

Gebruik je een tekst? Zet deze dan om in contouren. Dit doe je omdat de software van drukkerijen niet alle lettertypes herkent. Als je de tekst omzet in contouren maak je een afbeelding van een lettertype. Hierdoor is het niet meer nodig om deze te installeren. Zo voorkom je dat er een vreemd vervangend lettertype gebruikt wordt.

Gebruik CMYK-kleuren

Stickers worden meestal in CMYK-kleuren gedrukt. Een full colour sticker bestaat uit de kleuren cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Als je het bestand in RGB-kleuren opmaakt, kan er een kleurverschil ontstaan. Dit komt omdat RGB alleen voor beeldschermen geschikt is.

Naast deze tips voor stickers ontwerpen, eerste hulp bij drukwerk aanleveren nodig? Lees deze blog en vink de checklist af. Of neem contact met ons op voor meer informatie.