Welk papier past bij jouw drukwerk?

De meest voorkomende speciale papiersoorten

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: maandag 23-10-2017

Het is vaak een hele klus om het juiste papiersoort te vinden voor je geboortekaartjes, trouwkaarten of visitekaartjes. Wil je dat er een structuur in zit? En wat is nou eigenlijk gebruikelijk?

Welke papiersoorten zijn er allemaal?

Er zijn vele soorten papier. Daarom zullen we de papiersoorten benoemen die in de drukkerswereld veel gebruikt worden. Veel van de hieronder genoemde papiersoorten zijn perfect geschikt voor visitekaartjes, ansichtkaarten, trouwkaarten en geboortekaartjes.

Vergé papier

Vergé papier is houtvrij en heeft een fijn gevoel in de hand. Het papier heeft een lijnenstructuur en is vooral geschikt voor een klassieke bedrukking.  Een foto of een wat grotere afbeelding in kleur zal hier minder goed op staan.

Vergé papier bedrukken

Kraftpapier

Kraftpapier ontstaat uit gerecycled papierpulp en kan afhankelijk van het gebruiksdoel heel dik of juist dun worden gemaakt. Voor bijvoorbeeld papieren zakken wordt een dunner papier gebruikt dan voor een visitekaartje. Kraftpapier is niet erg geschikt voor alle soorten kleuren. Houd daarmee dus rekening bij de grafische vormgeving. Zwart en wit zullen hierop het beste zichtbaar worden. Een combinatie van de juiste bedrukking met kraftpapier kan leiden tot een zeer mooie en unieke kaart.

Biotop

Het papier biotop is perfect als je ook nog een beetje aan het milieu wilt denken. Dit papier is natuur-wit en houtvrij. Het papier is wit zonder witmakers. Dat houdt in dat verschillende chemische bleekmiddelen, die normaal gesproken worden gebruikt om papier wit te maken, niet worden gebruikt. Hierdoor heeft het papier in de basis een crème kleur. Biotop 300 grams is over het algemeen het meest gekozen qua gewicht. Het maakt het papier goed stevig en zorgt voor een langere levensduur.

Parelmoerkarton, goudkarton en zilverkarton

Bij ansichtkaarten of trouwkaarten heb je ook de keuze om uit karton te kiezen in elegante kleuren. Met kaarten van parelmoer, zilver of goud karton papier zal je altijd opvallen. Perfecte kleuren om bijvoorbeeld als een kerstkaart naar je klanten of vrienden en familie toe te sturen. Maar ook voor trouwkaarten kunnen deze soorten papier erg in de smaak vallen. Hiermee ben je absoluut uniek en val je zeker op.

Speciaal papier bedrukken

Sulfaatkarton eenzijdig gestreken

Je kunt kiezen uit tweezijdig of eenzijdig gestreken sulfaatkarton. De gestreken kant zal glad aanvoelen. Daarbij kun je dit eventueel nog laten afwerken in glans laminaat of mat laminaat. Met een matte uitstraling maak je de kaart extra zakelijk en chique. De kleuren worden hierdoor wat fletser. Bij een glanslaminaat zorg je dat de kleuren extra kracht worden bij gezet. Sulfaatkarton is zeer sterk en daarmee scheurbestendig. De gestreken zijde zorgt voor een hoogwaardige drukkwaliteit en is daarmee uitermate geschikt voor bijvoorbeeld foto’s en full color afbeeldingen. Leuk voor ansichtkaarten en top voor visitekaartjes.

Voor een ansichtkaart is het handig om een mooie hoogwaardige zijde te hebben voor de foto of afbeelding die je opstuurt. Aan de andere kant wil je misschien een leuk persoonlijk berichtje schrijven met een pen. Als één zijde gestreken is, dan is het door de coating niet meer mogelijk om erop te schrijven. Vandaar dat sulfaatkarton eenzijdig gestreken perfect is voor ansichtkaarten en misschien ook wel voor jouw trouwkaart!

Tweezijdig gestreken

Bij visitekaartjes zou je voor tweezijdig gestreken kunnen gaan, omdat je niet meer op het papier hoeft te schrijven. Daarnaast wil je dat het visitekaartje extra stevig is, want je wilt dat jouw klanten deze lang kunnen bewaren.

Linnenpersing papier

Ook hebben we nog linnenpersing als afwerkingsmogelijkheid. Deze wordt vooral gebruikt bij visitekaartjes. Met een visitekaartje dat is afgewerkt met linnenpersing papier zorg je voor een extra luxe uitstraling.

Linnenpersing bedrukken

Welke formaten en gewichten kies je?

Het kan per doel verschillen wat voor uitstraling je precies wilt creëren. Wil je grote maar lichte kaarten hebben? Of wil je een klein maar stevig kaartje hebben, zoals bij een visitekaartje vaak wenselijk is? Op de productpagina’s voor ansichtkaarten, trouwkaarten en visitekaartjes worden over het algemeen alleen gewichten en formaten voorgesteld die passen bij het soort kaartje. Gebruik je toch liever een ander kaartje dat wat minder of meer weegt? Vraag daarvoor dan een aparte offerte aan.

Niets gevonden over het papier dat jij zoekt?

Ken jij nog een ander papiersoort waar je meer informatie over wilt weten? Twijfel dan geen moment en neem direct contact met ons. Wil je bovengenoemde papiersoorten eens voelen? Vraag dan via onze website een papierwaaier aan.