Certified PDF

Een PDF waarbij de instellingen afgesteld zijn op het drukwerk


De tijdschriften- en krantenwereld kwam enige jaren geleden met de eis dat advertenties als Certified PDF moesten worden aangeleverd. Hierdoor werden ze niet meer geconfronteerd met opmaken van verschillende versies van alle mogelijke DTP-pakketten zoals QuarkXpress, Adobe InDesign, Adobe Pagemaker, Corel Draw etc. Daarna nam een groot deel van de grafische industrie deze vorm van aanlevering van digitale bestanden over.

cPDF is vooral een hele geruststelling voor de ontvangende partijen: de drukkers en lithografen. De meest voorkomende fouten zoals RGB beelden, ontbrekende fonts, ontbrekende illustraties of te lage resolutie kunnen niet meer gemaakt worden omdat de PDF dan niet gecertificeerd wordt. Op deze manier voldoet al het digitale aangeleverde werk aan de Certified PDF norm.

Voor de DTP-er die het opmaakt geeft het cPDF-proces de mogelijkheid tot het opmerken en oplossen van technische problemen met zijn werk. Het Certified PDF systeem is zo opgezet dat de DTP-er door middel van een door Instant PDF gegenereerd rapport getoond wordt waarom de PDF afgekeurd is.